Правителството одобри изменение и допълнение на ПМС № 67/2010 г.

...
Правителството одобри изменение и допълнение на ПМС № 67/2010 г.
Коментари Харесай

С промяна в правителствено постановление се осигуряват средства за незаетите длъжности в администрацията

Правителството утвърди изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 67/2010 година за заплатите в бюджетните организации и действия. С акта се регламентира, че незаетите длъжности е належащо да бъдат обезпечени със средства за съществени заплати, заради което се предлага за тях да се резервират средства за съществени заплати в размер не по-малък от 70 на 100 от междинната съществена месечна заплата за степен 2 на съответното равнище според приложение № 1 към Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация.

Изключение от това предписание е планувано в случаите, в които разноските за личен състав на съответната администрация се финансират за сметка на централния бюджет въз основата на в действителност осъществени разноски. Предвидените промени и допълнения в Постановление на Министерски съвет № 67/2010 година са с оглед по-доброто обмисляне и ръководство на разноските за личен състав в администрацията.

През 2012 година, с въвеждането на новия модел на възнаграждение на чиновниците в администрацията е отпаднала съществуващата до онзимомент наредба, изискваща за незаетите длъжности в държавната администрация да се резервират средства за работни заплати в размер не по- дребен от минималния размер на главната месечна заплата за съответната служба. Изминалият интервал от въвеждането на модела потвърди, че неналичието на такава експлицитна наредба води до използването на разнообразни практики във връзка с определянето на числеността на личния състав в длъжностните наименования, резервирането на средства за незаетите щатни бройки в поименните написания и надлежно разпределянето на одобрените по бюджетите средства за заплати в административните структури. Неспазването на правилото за запазване на средства за заплати на незаетите длъжности поражда проблеми при структурни промени и/или извеждане на действия и прекосяване на функционалности и личен състав сред първостепенните разпоредители с бюджет и тяхното финансово обезпечаване за сметка на обезщетени промени.

Направената в постановлението смяна ще се осъществя в границите на одобрените разноски за личен състав по бюджетите на администрациите за 2019 година и идващите години, като не изисква обезпечаване на спомагателни бюджетни средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР