Правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на

...
Правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на
Коментари Харесай

Кабинетът одобри отчета за изпълнението на държавния бюджет на страната за 2018 година

Правителството утвърди годишния доклад за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2018 година и отчета към него, също по този начин предложи на Народното събрание да го прегледа и одобри.

В него е маркирано, че 2018 година завърши с превишение на приходите над разноските по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа в размер на 135,1 млн. лв.. Отнесено към Брутният вътрешен продукт това съставлява 0,1 % от Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне, в плановете към ЗДБРБ за 2018 година е заложен недостиг за годината в размер на 1,1 милиарда лева, което значи, че се регистрира номинално усъвършенстване на бюджетното салдо с над 1,2 милиарда лева, това способства за запазването на насъбраните обилни фискални буфери разполагаем във фискалния запас. Салдото по КФП е позитивно за трета поредна година, откакто за 2017 година бе регистриран остатък в размер на 0,8 % от Брутният вътрешен продукт. Бюджетното салдо на бранш „ Държавно ръководство ” за 2018 година по методологията на Европейската система от национални и районни сметки (ESA 2010), според априлските Нотификационни таблици за недостига и дълга, е позитивно в размер на 2 % от Брутният вътрешен продукт, което подхожда на наредбите на член 25, алинея 2 на Закона за обществените финанси.

Фискалният запас към 31.12.2018 година е 9,4 милиарда лева, в това число 9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,4 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Постъпилите доходи, помощи и дарения по консолидираната фискална стратегия за 2018 година са в размер на 39 650,9 млн. лева, което съставлява 103,8 % по отношение на годишните планове. Представени като условен дял в Брутният вътрешен продукт, приходите съставляват 36,7 % от Брутният вътрешен продукт, при 35 % от Брутният вътрешен продукт за 2017 година Съпоставени с 2017 година постъпленията по консолидираната фискална стратегия бележат номинален растеж от 12,3 % (4 334,2 млн. лева).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР