Правителството одобри допълнителни средства в размер на 3.3 млн. лева

...
Правителството одобри допълнителни средства в размер на 3.3 млн. лева
Коментари Харесай

Одобриха 3.3 млн. лв. за допълнителни стипендии на докторанти

Правителството утвърди спомагателни средства в размер на 3.3 млн. лв. за 2019 година за спомагателни стипендии на докторантите в държавните висши учебни заведения и научни организации.
Целта е позитивно влияние за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като откриватели и преподаватели.
Предвижда се спомагателните стипендии да се дават на позитивно атестираните постоянни докторанти, които са български жители и жители на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, признати в държавни висши учебни заведения и научни организации в страната.
Съгласно направените калкулации, средства за спомагателни стипендии през 2019 година следва да получат Българска академия на науките, ССА, Национален институт по метеорология и хидрология и 14 бр. държавни висши учебни заведения. Потенциални бенефициенти през 2019 година са над 1 900 постоянни докторанти обучавани в тях. С утвърждението на спомагателните разноски, размера на самостоятелната спомагателна стипендия, която ще получава един докторант за 2019 година е сред 400 лева и 3160 лева
Средствата ще се разпределят от ректорите на държавните висши учебни заведения и ръководителите на научните организации на база одобрени правила, създадени от специфична комисия, включваща представители и на самите докторантите. Средствата се дават на позитивно атестираните докторанти до 2 месеца след привършване на атестацията им според Правилника за използване на Закона за развиването на университетския състав в Република България и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са атестирани позитивно.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР