Правителството одобри допълнителни средства в размер до 28 млн. лв.

...
Правителството одобри допълнителни средства в размер до 28 млн. лв.
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 28 млн. лв. за щетите от африканската чума по свинете

Правителството утвърди спомагателни средства в размер до 28 млн. лева за компенсации на свинекомплексите, наранени от болестта африканска чума по свинете. С към 1 млн. лева от общата сума ще бъдат покрити и разноските за стерилизация на персоналните стопанства в 20-километровите зони към промишлените комплекси и в зоните с висок епизоотичен риск. Част от парите ще отидат за тласъци за разкриване на умрели диви животни, за заличаване на първични материали, фуражи и други ограничения.

Досега болестта е открито в 7 огромни ферми - в селата Караманово, Николово, Голямо Враново и Бръшлен в русенско, силистренските Попина и Ветрен, както и свищовското Българско Сливово, на които се пада към 20% от свинепроизводството в страната.

Министърът на земеделието Десислава Танева сподели, представена от Българска телеграфна агенция, че тези средства са част от прогнозните разноски в размер на 23 млн. евро, поискани от Европейската комисия на 14 август. След одити и инспекция Еврокомисията ще покрие 75% от разноските.

В последните две седмици няма нито едно записано огнище при домашните свине, акцентира Танева. За целия август са регистрирани 5 огнища при 28 през юли. " Очевидна е наклонността на внезапен спад ", разяснява министърът.

При дивите прасета към сегашния миг са оповестени 43 инфектирани зони в 10 области. Със заложени 450 клопката и самостоятелен отстрел популацията на дивата свиня е понижена с към 2000 бр, сподели Танева. По данни на БАБХ дивите свине общо са над 90 хиляди

Изплащането на компенсации за фамилиите, умъртвили прасетата, отглеждани за персонално прилагане, ще стартира от 1 септември, увери земеделският министър. " В размер на 1 млн. лева ще се направи промяна по бюджета на министерството за показване на средствата за това погашение ", разясни Танева, представена от " Фокус ". Обезщетението е 300 лева на дезинфекциран двор като получателят се задължава в продължение на 1 година да не гледа прасе.

Всички ограничения, прилагани в България, подхождат на тактиката на Европейски Съюз за битка със болестта, направена още през 2015 година, увери Танева. На 10 септември България е хазаин на 14-та годишна експертна среща по тази тематика с присъединяване на комисаря по опазването на здравето и храните Витенис Андриукайтис и най-малко петима отраслови министри от страни - членки.

Вижте къде са огнищата на интерактивната карта, поддържана от Българската организация за сигурност на храните.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (123)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР