Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 94 400 лв.

...
Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 94 400 лв.
Коментари Харесай

Изплатиха 94 400 лв. на пострадали от забавено правосъдие

Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 94 400 лева по бюджета на Министерството на правораздаването.

Сумата е предопределена за погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.

Това е общият размер на сумата, изплатена за третото тримесечие на 2019 година от бюджета на правосъдното министерство по подписани съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на делата им в рационален период.

Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава трета " а " от Закона за правосъдната власт.

Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства , както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства.

Заявленията се преглеждат от профилирано звено на Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките.

Ако бъде преценено, че правото на заявителя на правораздаване в рационален период е било нарушено, министърът на правораздаването или посочено от него лице дефинира размера на компенсацията, съгласно практиката на Европейския съд по правата на индивида и предлага подписване на съглашение със заявителя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР