Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването

...
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

КОВИД в България: Купуваме Ремдесивир за лечение на COVID-19 за 14 млн. лева

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 година в размер до 14 000 000 лева. 

Средствата са предопределени за закупуване на лекарствения артикул Veklury (ремдесивир) за лекуване на COVID-19, оповестяват от държавната осведомителна работа.

Предвид изключителните условия в изискванията на усложнена епидемиологична конюнктура от COVID-19 се постанова своевременното обезпечаване на лекарствения артикул Veklury (ремдесивир).

На днешното държавно съвещание беше признато също по този начин Решение за анулация на РМС № 851 от 2020 година за предложение до Народното събрание за одобрение на подписаните контракти за покупко-продажба и доставка на персонални защитни средства, медицински произведения, проби за диагностика и лекарствени артикули във връзка е пандемията от COVID-19. Предмет на направеното предложение са подписани контракти за покупко-продажба и доставка на персонални защитни средства, медицински произведения, проби за диагностика и лекарствени артикули във връзка е пандемията от COVID-19, по които осъществяването е почнало, като по всички контракти са направени доставки и са осъществени заплащания. 

По 10 от договорите отговорностите на страните са изпълнени и е осъществено дефинитивно заплащане.

България към този момент има Национален проект за справяне с пандемията от ковид , 9 месеца след навлизането на ковид а у нас.  Планът бе показан от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Мерките в него бяха признати и от Министерския съвет.

Стана ясно, че 2 милиарда лв. е сумата, отпусната от страната за справяне с пандемията. От тях за мециците на първа линия се харчат по 80 милиона лв. на месец, като за януари тези разноски ще се подвигат до 100 милиона на месец.

„ Основните цели са  ограничаване на заболяемостта и намалявяне на смъртността  от пандемичната зараза, обезпечаване, поддържане на съществени браншове и служби и като опазване на здравето, сигурност, превоз, обезпечаване на достоверна, непрекъсната информация по отношение на подхванатите ограничения ”, изясни здравният министър.

Той акцентира, че националният проект има общ темперамент. „ Това е един програмен документ, основополагащ за оправянето на страната и реализирането на всички институционални  взаимодействия, нужни за всички дейности ”. 

България ще разполага с 804 млн. лв. през 2021 година  по линия на европейския инструмент за справяне с последствията от пандемията, добави вицепремиерът Томислав Дончев.

В очакване на ваксина

След Нова година сигурно ще стартира имунизация за вируса, само че още веднъж ще има хора, които ще кажат, че не имат вяра на имунизациите и не желаят да се ваксинират. „ Тогава какъв резултат да търсим в публичното здраве, като има ясни правила е имунологията, че не имунизираш ли 60-70% от популацията, не опазваш публичното здраве, а единствено този субект, който се имунизирал ”, коментира доц. Ангел Кунчев.

" Другата сряда Министерски съвет ще утвърди  народен проект за имунизиране против COVID-19 , а проектът ще бъде показан до края на тази седмица, евентуално в петък ", разгласи здравният министър. Ваксините ще бъдат доброволни и безвъзмездни. 

Координациoнен съвет ще дава отговор за осъществяването на имунизационния проект против ковид а.  Правителството е определило за ръководител на съветагенералния шеф на БЧК проф. Красимир Гигов.

„ В петък би трябвало да е подготвен и съставът на координационния съвет. Той би трябвало да направи цялата логистика, 24 часа би трябвало с това да се занимава, с цел да може като пристигна имунизацията да сме подготвени още първия ден “, коментира министър председателят Бойко Борисов, представен от държавната осведомителна работа. 

До края на тази седмица ще имаме фризери и хладилници за първата пратка от имунизацията на " Pfizer " . Те ще бъдат ситуирани на няколко места в страната, като измежду тях са складът в РЗИ-София и РЗИ-Бургас

Пристига нискомолекулярен хепарин

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че днес у нас идват 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се ползва с други лекарства при лекуването на COVID-19.  „ Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има задоволително “, акцентира министър-председателят. Той разпореди всекидневно да се следи наличността на лекарствените артикули за лечението на пациентите с новия вирус.

Данните за последното денонощие

3475 нови случая на заразени с ковид при направени 9056 PCR теста. Това значи, че повече от 38% от направените проби през последното денонощие са позитивни, съгласно данните на Единния информативен портал. Най-много случаи са регистрирани в областите София, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Излекуваните  през последните 24 часа са 2435. В болница остават повече от 6600 пациенти, 493 от тях - в тежко положение.  Починалите за деня са 153 .

Двадесет и шест медицински експерти от шуменски ясли, детски градини и учебни заведения оказват помощ в битката с COVID-19, оповестиха от Общината.

Всеки ден по две сестри от структурите на детското и учебното опазване на здравето в Шумен са включени в графиците на Регионалната здравна ревизия и подкрепят активността й като изготвят наставления за заболели от COVID-19 и за карантиниранe на контактни лица.

Те ще работят по този метод до 21 декември и до момента в който яслите, детските градини и учебните заведения са затворени. Две директорки на детски ясли и медицински сестри пък влизат в коронавирус отделенията на МБАЛ-Шумен и на Комплексния онкологичен център в града, а един фелдшер дава наряди в кабинета за неотложна помощ към регионалната болница.

Други пет медицински сестри обгрижват градинската и яслената група в ДГ " Изворче ", разкрити за децата на медицинския личен състав на първа линия в битката с ковид а, означават от обществената дирекция в Общината.

Част от медицинския личен състав до неотдавна е бил в болнични - за лекуване от COVID-19 или под карантина, само че всички, които сега са здрави и са в положение да оказват помощ на сътрудниците си, се отзовават.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР