Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на икономиката

...
Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на икономиката
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерския съвет от днес

Правителството утвърди спомагателен трансфер по бюджета на Министерството на стопанската система

Правителството одобри план на Постановление за одобрение на спомагателен трансфер в размер на 12 140 400 лева по бюджета на Министерството на стопанската система за 2019 година за Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири”.

Средствата са нужни за ресурсно обезпечаване на активността и на язовирите - погашение на разноски за личен състав на служащите и чиновниците, административни разноски, както и закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи.

Осигуряват се 437 832 лева за спортно спортни действия на студентите

Правителството утвърди отпущането на 437 832 лева за спортно-състезателни действия на студентите за 2019 година, от които за държавните висши учебни заведения, финансирани от МОН, 397 458 лева, а за частните - 40 374 лв..

Средствата се обезпечават за учебно-тренировъчната и спортно-състезателните действия на студентите, както и за материално-техническото застраховане на тези действия. Определят се на база създадени от висшите учебни заведения планове за подкрепяне физическото образование и спорта на студентите в постоянна форма на образование. Осигуряват се годишно със Закона за държавния бюджет и се разходват въз основата на показани планове за броя на студентите във висшите учебни заведения в размер на 3 лева за студент.

С Постановлението страната ще обезпечи средства на 33 държавни висши учебни заведения за 132 486 студенти, и на 10 частни висши учебни заведения за 13 458 студенти.

Целта е да се укрепят настройките и да се сътвори мотивация за систематични занимания с физически извършения и спорт у младежите.

Средствата се дават по отношение на осъществяване на политиките в региона на студентския спорт, ориентирани към усъвършенстване на двигателния режим, учебно- подготвителната, спортносъстезателната активност и материално-техническото застраховане.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството трансферира безплатно на община Ихтиман парцел - частна държавна благосъстоятелност, намиращ се в местността „ Геови върби “ в град Ихтиман. Имотът, който до момента е бил в ръководство на Професионалната гимназия „ Васил Левски “ - град Ихтиман е с повърхност 29 482 кв. м и е нужен на общината за уголемение на съществуващия гробищен парк.

„ Български пощи “ ЕАД ще продадат посредством търг с скрито наддаване недвижими парцели в град Стрелча и село Трудовец. Обектите не се употребяват от сдружението. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.

На община Казанлък се дава ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност, намиращ се на бул. „ Никола Петков “ в общинския център. Той съставлява терен с повърхност 6 274 кв. м и 4 здания в него. Досега е бил ръководен от Министерството на вътрешните работи, само че е с отпаднала за ведомството нужда. Имотът ще бъде употребен от общината за предпазване на материали за зимно разчистване и за поддръжка на цялостната техническа инфраструктура на обитаемоте места на нейната територия.

Одобрени са резултатите от Втората сесия на българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо съдействие

Правителството утвърди резултатите и протокола от Втората сесия на българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо съдействие. Тя се организира на 20 и 21 май в гр. Исламабад, Ислямска република Пакистан.

В рамките на сесията бяха разисквани въпроси свързани с търговия и вложения, нововъведения, започващи компании, дребни и междинни предприятия, финансово съдействие, селско стопанство, превоз, осведомителни технологии и известия, енергетика и други

Одобрени са резултатите от извършени съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди отчет с резултати от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 9 юли в Брюксел. В подтекста на Европейския учебен срок за 2019 година, Съветът одобри характерните за всяка страна рекомендации по отношение на националните стратегии за промени, както и за обновените стратегии за непоклатимост или конвергенция. Финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз показа пред ЕКОФИН целите си в икономическата и финансовата област. Министрите бяха осведомени за настоящото положение на законодателното предложение за изменение на системата на лични запаси. Съветът одобри рекомендация до Европейския съвет по отношение на назначението на Кристин Лагард, ръководещ шеф на МВФ, за ръководител на Европейската централна банка.

В рамките на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира на 15 юли в Брюксел, министрите продължиха разискванията за промяната на Общата селскостопанска политика след 2020 година във връзка с аспектите, свързани с околната среда и климата. Разгледана беше и настоящата обстановка с Африканската чума по свинете в Европейски Съюз и отвън него. В региона на търговията Комисията осведоми Съвета за резултатите от договарянията по съглашение за свободна търговия сред Европейския съюз и Меркосур.

Съветът „ Общи въпроси “ организира съвещание на 18 юли в Брюксел. Обсъдено беше осъществяването на Стратегическия дневен ред на Европейски Съюз за интервала 2019-2024 година Финландското председателство показа вижданията си за организацията на договарянията по Многогодишната финансова рамка 2021-2027 година (МФР) през идващите шест месеца. Подчертана бе решимостта да съблюдава завадената от Европейския съвет през юни 2019 година времева рамка по МФР, която включва обмяна на отзиви сред водачите по МФР през октомври 2019 година, за привършване на договарянията преди края на годината.

На 19 юли в Хелзинки се организира съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Правосъдие и вътрешни работи “, част „ Правосъдие “. Европейската комисия осведоми министрите, че оповестеното на 17 юли т. година от нея Съобщение „ Укрепване на върховенството на правото в Съюза. План за деяние “ е стимулирано от установената от Европейска комисия нужда за приемането на повсеместен пакет от ограничения за превъзмогване на открити в последно време проблеми със спазването на правилото на върховенството на правото. По тематиката за съдействието по наказателноправни въпроси редица делегации, в това число и българската, показаха въведените в законодателството им разнообразни типове различни на лишаването от независимост ограничения - пробация, медиация, възпитателни ограничения в общността, които са довели до позитивен резултат.

Съветът на Европейски Съюз по конкурентоспособност организира неофициално съвещание на 4 и 5 юли в Хелзинки. В частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ се дискутира консолидираното на единния пазар, динамичната цифрова стопанска система и модерната индустриална политика. В сесията, отдадена на интелигентните решения за конкурентна и неутрална към климата Европа, министрите поддържаха нуждата от поощряване на вложенията и напъните за развиване по едно и също време на конкурентоспособността, енергийната успеваемост и климатичната индиферентност, както и отразяването им в съответни политики. В частта „ Научни проучвания: бяха разисквани тематиките за научните проучвания и нововъведенията като мотори на резистентен напредък и задачите като стратегически инструмент в програмата „ Хоризонт Европа “.

Одобрен е Осмият народен отчет за осъществяване на отговорностите по Конвенцията за нуклеарна сигурност

Правителството утвърди Осмия народен отчет на Република България за осъществяване на отговорностите по Конвенцията за нуклеарна сигурност. Одобрен е и съставът на българската делегация за присъединяване в съвещанието за обзор на националните отчети. Прегледът на Националния отчет ще се организира от 23 март до 3 април 2020 година във Виена.

Осмият народен отчет отразява развиването на страната след седмото заседание и дава информация за напредъка на главните действия и осъществяването на плануваните ограничения за повишение сигурността на нуклеарните уреди. В отчета са отразени в детайли осъществените през отчетния интервал оценки и разбори на сигурността, употребяваните способи, получените резултати и основните изводи. По всеки член от Конвенцията е докладвано осъществяването на произлизащите от него отговорности.

Особено внимание е отделено на изпълнените ограничения за повишение сигурността на намиращите се в употреба нуклеарни енергийни блокове и решаването на значимите за сигурността въпроси, показани на предходния обзор. Разгледана е и сигурността при употребата на нуклеарните уреди, регулаторните практики в региона на актуализирането на законодателната рамка, лицензирането, контролната и инспекционната активност.

Одобрен е отчет с нови и обновени ограничения в Националната стратегия за промени на Република България за 2019 година

Министерският съвет одобри отчет и отчетна таблица към Националната стратегия за промени (НПР) за 2019 година с нови и обновени ограничения в отговор на Препоръката на Съвета на EC, от 2019 година

Ангажиментите в НПР са подсилени с включването на девет нови ограничения в областите: предварителна защита против изпирането на пари, възстановяване на процесите на контрол в застрахователния бранш, промяна на несъстоятелността, дейни политики на пазара на труда, и повишение качеството на професионалното образование.

Актуализирани са 10 ограничения в областите: данъчна събираемост, ръководство на държавните предприятия, интеграция на уязвими и други групи в неравностойно състояние, успеваемост на системата на опазването на здравето и понижаване на директните заплащания от страна на пациентите.

Отчетът за осъществяването на характерните рекомендации ще бъде показан на Европейската комисия през април 2020 година със идната актуализация на НПР и на Конвергентната стратегия.

Правителството откри научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет – Пловдив

Министерският съвет утвърди откриването на Научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет - Пловдив, по предложение на ректора на висшето учебно заведение и според решение на Академичния съвет.

Институтът се основава за сливане на изследователската активност на преподаватели, студенти и докторанти от другите звена на висшето учебно заведение, обезпечаване на по-високо качество на научните проучвания, основаване на опция за нововъведения, привличане на интелектуален капацитет, развиване на научно съдействие с други организации в страната и чужбина, присъединяване в проучвателен мрежи.

В института ще се организират проучвания в региона на молекулната и регенеративна медицина, транслационната невронаука, актуалните технологии в денталната медицина, симулационно-обучителните технологии в медицината, новаторските диагностични подходи, химикофармацевтичните нововъведения в персонализираната медицина, новаторските нанотехнологии, детското развиване и сигурността на пациента в хирургията.

Откриването на научноизследователски институт в структурата на висшето учебно заведение е в сходство с нормативно откритите условия на Закона за висшето обучение и подхожда и на ограниченията, заложени в Стратегията за развиване на висшето обучение в България за интервала 2014 - 2020 година и Националната тактика за развиване на научните проучвания 2020.

На съвещанието на Министерския съвет също по този начин беше взето друго решение, с което вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев са избрани за представители на министерствата в Съвета на настоятелите на Българската академия на науките. Правителственото решение е по отношение на приключването на мандата на настоящия състав на Съвета на настоятелите на Българска академия на науките.

Българите с дипломатически и служебни паспорти ще пътуват без виза до Йордания

Българските жители с дипломатически и служебни паспорти ще бъдат освободени от условието за владение на виза, в случай че пътуват до територията на Хашемитското кралство Йордания.

Това се показва в утвърдено от Министерския съвет Споразумение сред държавните управления на Република България и Хашемитското кралство Йордания за взаимно освобождение от условията за владение на визи за краткосрочно престояване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Споразумението ще бъде подписано по време на визитата в София на министъра на външните работи на Йордания Айман Ал-Сафади, а ще стартира да се извършва на 30-ия ден от датата на приемане на последното документално съобщение по дипломатически път, с което договарящите страни се осведомят взаимно за осъществяване на националните си условия за влизането му в действие.

Салдото по консолидираната фискална стратегия към края на първото полугодие на 2019 година е позитивно в размер на 3 225,0 млн. лева

Министерският съвет утвърди информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2019 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси, на база на месечните доклади за касовото осъществяване на първостепенните разпоредители с бюджет.

По данни от месечните доклади на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към месец юни 2019 година е позитивно в размер на 3 225,0 млн. лева (2,8 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 3 108,0 млн. лева и по европейските средства в размер на 116,9 млн. лв..

Постъпилите доходи и помощи по КФП към юни 2019 година са в размер на 22 285,6 млн. лева или 50,8 % от годишните планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните и неданъчните доходи нарастват с 2 622,4 млн. лева (14,2 %), а постъпленията от помощи (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) нарастват с 453,0 млн. лв.. Изпълнението на приходите към полугодието е в сходство с проекта за интервала и спецификата на данъчния календар, въз основа на който забележителна част от годишните приходи по някои налози (корпоративен налог, ДДФЛ и др.) се концентрира в първата половина на годината. Това е и повода приходите за интервала обичайно да надвишават 50 на 100 от годишния проект.

Общата сума на данъчните приходи, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 17 686,3 млн. лева, което съставлява 51,2 % от плануваните за годината данъчни доходи.

Приходите от директни налози са в размер на 3 333,1 млн. лева или 50,8 % от плануваните в плановете за годината.

Приходите от косвени налози са в размер на 8 533,9 млн. лева, което е 51,9 % от плановете за годината. Постъпленията от Данък добавена стойност са в размер на 5 549,0 млн. лева или 51,2 % от плануваните. Приходите от акцизи възлизат на 2 849,0 млн. лева (53,4 % от разчетените за годината). Постъпленията от мита са 114,8 млн. лева или 48,4 % от годишните планове.

Постъпленията от други налози (вкл. имуществени налози и други налози по ЗКПО) са в размер на 708,1 млн. лева или 60,5 % осъществяване на годишните планове.

Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 5 111,2 млн. лева, което съставлява 49,2 % от разчетените за годината. Съпоставено със същия интервал на миналата година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 11,5 на 100.

Неданъчните доходи са в размер на 3 448,2 млн. лева, което съставлява 52,0 % от годишните планове. Следва да се означи, че при неданъчните доходи се демонстрира базов резултат в частта на приходите по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, заради влезлите в действие промени в Закона за енергетиката от 01.07.2018 година, с които бе изменен механизма за събиране на доходи по бюджета на фонда. Поради тази причина приходите по бюджета на фонда за първото полугодие на 2019 година са по-високи от постъпленията за същия интервал на 2018 година

Приходите от помощи са в размер на 1 151,1 млн. лв..

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2019 година възлизат на 19 060,7 млн. лева, което е 42,9 % от годишните разчети*. Видно е, че усвояването на разноските изостава по отношение на осъществяването на приходите, което е и повода за образуването на превишение на приходите над разноските за интервала. През втората половина на годината ще се приложи плануваното индексиране на пенсиите, което е заложено в годишния план. Освен това огромна част от плануваните за годината финансови разноски се правят през втората половина на годината, заради строителния сезон и други фактори.

Съпоставено със същия интервал на миналата година разноските по КФП нарастват номинално с 8,9 на 100, което главно се дължи на по-високия размер на разноските за личен състав (увеличение с 10 на 100 на средствата за заплати, хонорари и осигурителни вноски на заетите в бюджетния бранш и следващата стъпка на нарастване на възнагражденията в бранш „ Образование “), по-високи обществени и здравноосигурителни заплащания (базов резултат от нарастването на пенсиите от юли 2018 година и нарастване на здравноосигурителните заплащания, заложено в ЗБНЗОК за 2019 г.), нарастване на разноските за дотации и други.

Нелихвените разноски са в размер на 17 930,0 млн. лева, което съставлява 42,4 % от годишните планове. Текущите нелихвени разноски към юни 2019 година са в размер на 16 416,7 млн. лева, финансовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 1 499,7 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 13,7 млн. лв.. Лихвените заплащания са в размер на 413,1 млн. лева или 61,7 % от плануваните за 2019 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.06.2019 година от централния бюджет, възлиза на 717,5 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (ЕС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (ЕС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Размерът на фискалния запас към 30.06.2019 година е 11,7 милиарда лева, в това число 11,3 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,4 милиарда. лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Правителството утвърди законопроект за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения. Целта на измененията е да се понижи административната тежест за икономическите оператори в бранша на производството и търговията с тютюневи и свързани с тях произведения, както и привеждане на националното законодателство в сходство с правото на Европейския съюз.

Със законопроекта се планува още информацията за съставките и излъчванията на тютюневите и обвързваните с тях произведения да се дават единствено от производителите и вносителите на тези произведения. Данните и информацията ще се показват чрез общ портал.

Министерският съвет утвърди промени в Закона за туризма

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за туризма (ЗТ). Предвидените промени са от значително значение за по-добрата регулация на туристическия бранш и за повишение качеството на туристическите услуги.

Поради нуждата от регламентиране на статута на националните курорти със законопроекта се уголемява и детайлизира правната уредба във връзка с критериите и условията към активността на територията на националните курорти. Предвижда се опция за отделяне на функционални зони в националните курорти, така наречен продуктово зониране, според разпоредба, призната от общинския съвет на чиято територия е националният курорт.

Чрез законопроекта ще се реализира класифициране и допълнение на функционалностите и дилемите на органите за ръководство на туризма на локално равнище, като се плануват нови условия към програмата за развиване на туризма и се ускорява ролята на консултативните препоръки по въпросите на туризма.

Със ЗИД на Защитена територия се усъвършенстват процедурите по вписване на туроператори и туристически сътрудници, както и по категоризиране и узаконяване на туристически обекти, като се облекчава редът за издаването на краткотрайни удостоверения, понижават се периодите за разглеждане на документи и други

Със законопроекта се уреждат правила за регистрация на ски учебните заведения в Националния туристически указател (НТР). Ски учебните заведения ще упражняват активността си посредством лица, притежаващи професионална дееспособност и подготовка (спортно-педагогическа кадри) за образование по снежни спортове. Отпада досегашното условие ски учителите да получават дееспособност след изпит в Министерството на туризма.

Въвежда се неповторим идентификационен код (УИК) на категоризираните места за настаняване, който ще се генерира от Научно-техническо разузнаване. Чрез УИК ще се реализира индивидуализация на категоризираните туристически обекти и оптимизация на вписванията в Научно-техническо разузнаване.

Със ЗИД на Защитена територия се регламентират и вписванията в специфичен указател на туристическите забележителности, туристическите фестивали и събития, които имат висока степен на прелест за туристите, както и отговорности за лицата, които ги стопанисват, да подхващат нужните ограничения за запазването им. Редът и изискванията за водене на Националния указател на туристическите забележителности, фестивали и събития ще се уреждат в разпоредба.

С оглед осъществяване на Решение № 69 на Министерския съвет от 05.02.2018 година за прецизиране на текстовете, регламентиращи административнонаказателната отговорност, се планува повишен размер на глобите при положение на осъществено наново нарушаване, като се чака мярката да има възпиращ резултат върху нарушителите.

Изменя се Правилникът за използване на Закона за запазване на земеделските земи

Министерският съвет одобри промени в Правилника за използване на Закона за запазване на земеделските земи. Целта е понижаване на административната тежест за физическите и/или юридическите лица, които организират процедури за смяна на предопределение на земеделска земя за неземеделски потребности, за включване на земеделска земя в рамките на урбанизираните територии или за основаване на нови урбанизирани територии.

Правителството утвърди смяна във формата на образование и в броя на одобряваните студенти по специалността от контролираните специалности „ Право “

Министерският съвет утвърди смяна във формата на образование и в броя на одобряваните студенти по специалността от контролираните специалности „ Право “.

Към избраните през май 2019 година места за субсидирано от страната образование за постоянна форма се прибавят 45 и местата за задочно образование стават 95. Срещу възнаграждение в държавни висши учебни заведения се утвърждават 100 места в задочна форма на образование, а в частните висши учебни заведения - 200 места за задочно образование.

Предлаганата смяна е в резултат на признати промени и допълнения на нормативни документи, с които плануваното образование по специалността „ Право “ от образователната 2019-година да се организира единствено в постоянна форма на образование, се отсрочва за образователната 2020-2021 година. С признато през юли 2019 година допълнение на Постановление № 64 на МС/ 25.03.2016 година, се дава и друга опция за висшите учебни заведения, които образоват по компетентност „ Право “.

С писмо от министъра на правораздаването се поддържа направено искане от ректора на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ - Благоевград, за одобряване на 45 места за банкет на студенти по компетентност „ Право “ в задочно образование.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР