Правителството одобри действията, които България ще предприеме във връзка с

...
Правителството одобри действията, които България ще предприеме във връзка с
Коментари Харесай

Одобрени са действия във връзка с подготовката за присъединяване на България към Единния механизъм за преструктуриране

Правителството утвърди дейностите, които България ще предприеме по отношение на подготовката за присъединение към Единния механизъм за преструктуриране. Страната ни ще взе участие с всички задължения и права, произлизащи от това участие, в това число по отношение на финансирането на достъпа до фонда. Присъединяването е в резултат на декларираните планове за присъединяване в Единния контролен механизъм посредством определяне на тясно съдействие с Европейската централна банка (ЕЦБ) и за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II).

Със своето решение Министерският съвет упълномощи министъра на финансите да удостовери сумата за прекачване от националния Фонд за преструктуриране на банки към Единния фонд за преструктуриране за интервала от 2016 година до датата на влизане в действие на Решението на ЕЦБ за определяне на тясно съдействие.

Българска народна банка позволи на банките да отсрочват заемите

Средствата, набрани в националния Фонд за преструктуриране на банки според Закона за възобновяване и преструктуриране на кредитни институции и капиталови медиатори, в интервала от 2016 година до в този момент, надвишават неколкократно сумата, която по планирани калкулации следва да бъде трансферирана към Единния фонд за преструктуриране.

Потвърдената сума ще се трансферира от Фонда за преструктуриране на банки към Единния фонд за преструктуриране към датата на влизането в действие на решението на ЕЦБ за определяне на тясно съдействие или директно по-късно и след приемането на дефинитивно решение за нейното установяване от Единния съвет за преструктуриране.

Правителството утвърди и план на Споразумение за кредитна линия сред Република България - като заемодател, и Единния съвет за преструктуриране - като кредитополучател, и упълномощи министъра на финансите да организира договаряния и да го подпише при изискване за следваща ратификация. Всички участващи в банковия съюз държави-членки дават национална кредитни линии като форма за мостово финансиране, с цел да се обезпечи нужното финансиране за вероятно преструктуриране на банки в съответната страна членка през преходния интервал (до постигане на целевото ниво на ЕФП до 31 декември 2023 г.). Националната кредитна линия може да бъде употребена единствено в краен случай - при дефицит на средства в Единния фонд за преструктуриране и откакто са изчерпани всички други източници на финансиране.

Системата от национални кредитни линии подсигурява отбраната на данъкоплатците и е фискално неутрална в средносрочен проект, защото банковият бранш на съответната страна членка е виновен за погасяване на сумите, изтеглени по кредитната линия. Присъединяването на Република България към Единния механизъм за преструктуриране дава опция за достъп, при нужда, до Единния фонд за преструктуриране. Този фонд, в комбиниране с плануваните механизми за ранни интервенции и преструктуриране на банки, предлага благоприятни условия за финансиране на преструктурирането, неведнъж надхвърлящи опциите на националния Фонд за преструктуриране на банки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР