Правителството одобри анализ на причините за нарастването на изплатените от

...
Правителството одобри анализ на причините за нарастването на изплатените от
Коментари Харесай

Разработват мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните

 Правителството утвърди разбор на аргументите за повишаването на изплатените от осигурителите и държавното публично обезпечаване парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване.

Данните демонстрират, че за интервала 2010-2018 година разноските за парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване са нарастнали от към 253 млн. лева до малко под 463 млн. лева Това е растеж от 83,2%. В резултат, делът на разноските за този тип компенсации от брутния вътрешен артикул нарастват от 0,34% през 2010 година до 0,42% през 2018 година

Документът е квалифициран от Националния застрахователен институт (НОИ) и Националната здравноосигурителна каса. При правене на разбора са употребявани данни от електронния указател на болничните листове и решенията по обжалването им, осведомителната система за изплащаните парични компенсации по Кодекса за обществено обезпечаване, както и от осведомителната система за обезпечените лица, осигурителите и самоосигуряващите се лица въз основа на данните, предоставени от Националната организация за приходите. Използвана е информация и от проучванията на Националния статистически институт.

Съгласно решението на Министерския съвет в едномесечен период в Националния съвет за тристранно съдействие ще бъдат разисквани ограничения за ограничение на злоупотребите при приемане на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР