Правителството очаква до дни отговор от Газпром за подновяване на

...
Правителството очаква до дни отговор от Газпром за подновяване на
Коментари Харесай

Кабинетът моли `Газпром` да поднови преговорите, спря заявките и плащанията за газа -

Правителството чака до дни отговор от " Газпром " за възобновяване на договарянията, сподели в ефира на Нова телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той добави, се чака отговор от съветската компания през днешния ден или най-късно в понеделник.

" Казахме им, че сме подготвени да обновим договарянията по контракта и че имаме оферти по редица промени, които биха оптимизирали самия контракт ", съобщи министърът и обясни, че България предлага да се удължи до края на отоплителния сезон или до началото на лятото на 2023 година периода за взимане на оставащите количества газ. Освен това се предлага заменяне на предплатените заплащания с банкови гаранции.

По мотив изказванията на политици, адвокати и специалисти, че възобновят ли се доставките на съветски газ, то България може да изгуби възможното арбитражно дело, Христов съобщи, че било по-вероятно Русия да ни осъди.

Стана ясно още, че държавното управление на Донев е спряло да превежда всеки ден пари и да подава поръчка за доставка на газ , както правеше държавното управление на Кирил Петков. Преди няколко месеца представители на постоянния кабинет обясняваха, че тези актове демонстрират, че съветската страна отхвърля заплащанията и връща парите. Това пък би било доказателство в интерес на България при арбитраж.

В опит да отбрани подновяването на договарянията с " Газпром " Росен Христов опита да внуши, че няма европейски наказания за пазаруване на газ в рубли. По думите му водещи страни в Европейски Съюз не престават връзките си с съветската компания. Министърът обаче пропусна да означи разликата сред частни и държавни компании и уточнението, че в Европейски Съюз няма нито една държавна компания, съгласила се с изискванията на " Газпром ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР