Правителството обяви намерение да повиши с 30 процента от септември

...
Правителството обяви намерение да повиши с 30 процента от септември
Коментари Харесай

С 30% скачат заплатите в 28 администрации

Правителството разгласи желание да увеличи с 30 % от септември заплатите на обществени и здравни служащи, митничари, данъчни, автомобилни, туристически, строителни и екоинспектори, пазачи в пандизите, както и работещи в организациите по сортоизпитването, запазване на културното завещание, института по арбитраж и в други – общо 28 администрации.

Решението за разпореждане на Министерския съвет е оповестено за двуседмично разискване на 31 юли и до 14 август се чакат мнения по него.

Не се показва какъв брой ще коства това на държавния бюджет и какъв брой души ще бъдат обхванати от оповестената като обществена мярка за отговор на епидемиологичната рецесия. Става ясно, че тя е разисквана на Коалиционен съвет.

Увеличението с 30% на разноските за личен състав на администрации е показано, че е за тези, които са натоварени с действия по преодоляване на пандемията и следствията от Covid-19, в това число за чиновници на първа линия, чиито отговорности включват обслужване и надзор " на терен ", с директен контакт с други лица.

В претекстовете за решението се показва, че покачването на заплатите ще засегне администрации, " в които главните заплати на чиновниците са по-ниски спрямо други институции, в дисонанс с размера на отговорностите им и директния риск за здравето ". Според причините на държавното управление " това поражда липса на мотивация и доста текучество на човешкия запас на администрациите ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР