Правителството обяви икономическите мерки, които ще бъдат предприети във връзка

...
Правителството обяви икономическите мерки, които ще бъдат предприети във връзка
Коментари Харесай

Борисов: Правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО и МВР

 Правителството разгласи икономическите ограничения, които ще бъдат подхванати по отношение на изключителното състояние поради ковид у нас.

Основните са систематизирани в четири точки, разгласи на конференция в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов. Общо 4,5 милиарда лева ще бъдат мобилизирани за превъзмогване на компликациите, свързани с рецесията.

Правителството отделя половин милиард лв. за увеличените разноски за възнаграждение за системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи.

" Заделени са 0,5 милиарда лева, които на процедура служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 милиарда Ние подсигуряваме тези заеми ", сподели Борисов.

200 млн. са ориентирани към благоприятни условия за безлихвени потребителски заеми до 1500 лева на лица, които са в неплатен отпуск при опазване на трудовите правни отношения.

" Разходи за погашение на помощи за опазване на работните места в засегнатите браншове – схемата 60:40. 60 – страната, 40 – работодателят, в случай че не уволняват служащи, които мисля, че ще надминат 1 милиарда лв. “, сподели още министър-председателят.

Отлагат се заплащанията на налози до 30 юни, което ще понижи средствата в хазната с над 600 млн. лв., сподели министър председателят. 50 млн. лева ще бъдат гласувани и за великденски надбавки пенсионерите, съобщи още министър председателят. Поставен беше и въпросът за туризма у нас.

" Зимният туризъм завършва нормално в средата на март. Те, огромните пари в туризм,а към този момент са ги взели, към този момент имат " мазнинка “, въпреки че е правилно, че този сняг не може да го употребяват – въпросът е какво ще вършим с летния туризъм. Две са ни задачите – да запазим възрастите хора и тази относителна независимост на придвижване, която ни разрешава стопанската система да съществува и да не затваряме предприятия “, сподели още Борисов.

Министърът на финансите – Владислав Горанов, изясни какви са разновидностите за хората, които са останали без работа или изпитват усложнения на работното място поради създалата се рецесия.

" Тези жители, които доскоро са работили и имат застрахователен приход и застрахователен принос към системата, попадат незабавно в обсега на риска безработица, който е затрупан социално-осигурен риск и то не за месец или два. Тези български жители, които са социално-слаби не престават да си употребяват системата на обществена протекция. Тези български жители, които дружно с работодателите си се опитат да запазят правните отношения си в идващите няколко месеца, само че във връзка рецесията изпитват усложнения, техният шеф ще получи помощ от страната, с цел да ги резервира и да получат 100% хонорари “.

Относно отлагането на заплащането на налози
" Ние като държавно управление и аз самия се ръководим от следното предписание – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Има една артерия. По нея сега тече стопанско-икономическият живот на страната. Затова ние толкоз ревностно пазим да могат хората да отидат и да не затворят предприятия. Когато приказваме съществено, би трябвало да премем ограниченията съществено. Единственото вярно е дистанцията, обществената изолираност, единственото – потвърдено. Затова създадохме КПП-тата. Затова издадохме декларацията “, сподели Борисов.

Той уточни още, че смята за несериозно да се приказва за изчерпан капацитет в болниците при състояние, че страната заплаща от бюджета за 360 болнични заведения.

Премиерът добави, че е уверен, че Националният действен щаб се оправя чудесно.

" Нямам една забележка към тях. А мисля, че и обществото. Българският народ, когато стартира да пуска смешки с някого, значи той е важен човек. Щом толкоз смешки с проф. Мутафчийски и с неговите сътрудници има, значи най-малкото са взели вниманието на хората ", сподели министър председателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР