Правителството няма политика за приемане на еврото, обществото не го

...
Правителството няма политика за приемане на еврото, обществото не го
Коментари Харесай

Еврото си пробива път в една иначе силно евроскептична страна

Правителството няма политика за приемане на еврото, обществото не го желае и централната банка се стреми да резервира контрола си върху лихвените проценти. Ангажиментът за вероятно прекосяване към еврото беше основно изискване за присъединение към Европейския съюз. Но след съвсем две десетилетия като част от блока, Чехия е надалеч от сходен ход, написа.

Вместо това корпоративните ръководители от ден на ден поемат въпроса в свои ръце, като последователно тласкат стопанската система към място, където политиците и основателите на паричната политика наподобява не желаят да отидат.

Данните на Чешката централна банка демонстрират, че за първи път половината от всички неизплатени корпоративни заеми от локални банки в страната са деноминирани в задгранични валути – най-много в евро, броят е даже по-висок, в случай че се включи заемът от задгранични банки. Освен това към 20% от цялата вътрешна търговия сред чешки компании се прави в евро, до момента в който доста експортьори заплащат на своите локални снабдители в евро вместо в чешки крони.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР