Правителството няма да подаде оставка. То се намира под троен

...
Правителството няма да подаде оставка. То се намира под троен
Коментари Харесай

Защо Бойко няма да даде оставка: разпределят се 10 млрд., избира се главен прокурор и идват най-важните избори

Правителството няма да подаде оставка. То се намира под троен напън, в това число заради личната си политическа нелепост, само че ще удържи властта, тъй като идната година му е " съдбовно значима " - предвижда проф. Михаил Константинов в студиото на bTV.

" Фатално " значимите събития през 2019-а, заради които кабинетът " Борисов 3 " ще стои, с цел да управлява, са три: предстоят разпределянето на 10 милиарда, избор на нов основен прокурор и локални избори - най-важните за крепенето на властта, изясни професорът.

Първият напън над кабинета идва от митингите, които " няма да са решаващият фактор, който би свалил държавното управление ". Вторият са офанзивите от политическите съперници от Българска социалистическа партия. Освен това, сподели професорът, " държавното управление се бори със личната си нелепост - това, което се случва в дребната коалиция е демонстрация на кристална политическа нелепост ". Хора в кабинета явно не можели да си сдържат нервите и се държали не като политици, а като " просташки спорещи ".

" Подложен на тия три въздействия, на премиера може да му писне и да хвърли пешкира, само че мисля, че няма да стане, тъй като идната година е ужасно значима. 2019-а е съдбовно значима и за България, и за Европа. Първо, тъй като има два значими избора: първо, европейските на 26 май и, второ, локалните в края на октомври.

Местните са евентуално най-важните избори за крепенето на властта - локалните структури крепят властта.

Освен това, изборът на основен прокурор ще стартира в края на годината. "

По мотив процедурата за избора на правоприемник на Сотир Цацаров Константинов акцентира огромната мощ на българския президент, който издава указа за назначението:

" Виждаме още веднъж огромната мощ на българския президент, за която нормално не се приказва. Има една мантра, че българският президент бил слаб. Нищо сходно! Българският президент е доста мощен - той подписва указите за всички висши назначения: посланици, висши военни, шефове на специфични служби. Той може и да не подпише. И с цел да не се стигне до такава степен, решенията се съгласуват авансово, т.е. той взе участие в конструирането на висшата силова власт в страната.

Президентът е доста мощен и в този момент ще забележим една доста забавна игра към основния прокурор . Той, жестоко казано, 50 на 100 ще бъде предопределение на Радев . Само че процедурата преди този момент ще зависи от ръководството, т.е. тези няколкомесечни процедури, до момента в който се стигне до предложение президентът да подпише декрет... Силата президента е ясна и отчетлива, плюс това сегашният президент демонстрира предпочитание да я употребява ".

Проф. Константинов уточни и различен, доста мощен, претекст на членовете на държавното управление да останат във властта: " огромни пари има да се разпределят следващата година - 10 милиарда, в това число 1 милиард за Кресна. Поръчката не е извоювана още ".

Вариант с предварителни парламентарни избори би бил извънредно недопустим за държавното управление на Борисов, тъй като това би означавало три месеца сегашната власт да " бъде на друго място " - два месеца ще отидат за подготовка на изборите, още един - за конструирането на нов кабинет.

" Значи за 90 дни хвърляш властта на други хора , които могат да бъдат много нападателно настроени този път. За разлика от първия длъжностен кабинет на господин Радев, вторият може да бъде по-реваншистки надъхан, в позитивния смисъл на думата го споделям. Не виждам по какъв начин ще се отиде на този риск . Властта този път ще се държи ", уверен е проф. Константинов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР