Правителството не успява да защити националните интереси в Съвета на

...
Правителството не успява да защити националните интереси в Съвета на
Коментари Харесай

Петър Витанов пред БНТ: България няма план как ще изразходва парите от Европа


Правителството не съумява да отбрани националните ползи в Съвета на Европейски Съюз, твърди ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент

„ Големият въпрос са средствата, които идват от Европейския съюз и по какъв метод ние ще ги усвояваме. Имаме ли тактика, създали ли сме оценка на вредите? Имаме ли подготвеност да се възползваме от този голям прозорец, който се отваря с фонда Next Generation и с Многогодишната финансова рамка? Моят отговор е: по-скоро не “, това съобщи през вчерашния ден евродепутатът Петър Витанов в предаването „ Още от деня “ по БНТ1.

Според него главен проблем за България е неналичието на дълготрайна тактика и създаден народен проект. „ Нямаме и районен проект,дори не знаем кои ще са районите. Бойко Борисов споделя на Съвет, че не желае районите да са Перник, Стара Загора и Кюстендил - желаеме нови райони. А парите се получават под изискване - би трябвало да имаме проект, който да подхожда на рекомендациите от Европейския учебен срок, на оценката, от една страна и на целите на Европейската комисия, от друга. Не виждам по кое време ще съумеем да го изготвим, да аплайваме и вероятно да вземем средства. Проблемът е, че няма визия “, безапелационен е Витанов.

В разговор с Андрей Новаков от ГЕРБ той изрази отвращение от неспособносттана държавно управление да пази българските ползи в Съвета на Европейски Съюз и даде за образец обстановката с природния газ и Фонда за обективен преход, по който се чака България да получи близо три милиарда евро. Предложението на Витанов газът да бъде финансиран като временен енергиен източник беше признато в Комисията по превоз предходната седмица, в Съвета на Европейски Съюз обаче не откри задоволително последователи. „ Миналата седмица във Англия затвори последната електроцентрала на въглища. Пред Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ има два пътя – или да затвори, или да мине на газ – сподели Витанов - извънредно значимо е да вземем европейски пари, с цел да си финансираме централите. Но в Съвета нашето държавно управление не съумя да отбрани този интерес, макар че имаше осем държави-приятели на природния газ. Очевидно няма еластичност, не се оферират нужните взаимни отстъпки, които да обединят другите позиции, както ние го направихме в Европейския парламент “.

Като образец за неефективна политика евродепутатът посочи и неналичието на явен проект по финансовия инструмент SURE, чиято цел е да бъде подкрепена европейската претовареност. Общият бюджет е 100 милиарда евро, а финансовата помощ ще се отпуска под формата на заеми. Определени са квоти за присъединяване по страни, с които да се подсигурява поетия от Европейски Съюз риск. България ще би трябвало да заплати към 100 милиона. За усвояването на средствата след това обаче квоти няма. „ В Гърция се ратифицира цялостен закон с пакет от ограничения, които да бъдат финансирани по тази европейска стратегия. В България предходната седмица поискахме актуализация на бюджета, просто с цел да дадем тези пари, без да се знае по какъв начин ние бихме могли да се възползваме от отварящите се пазари. Накрая може да се окаже по този начин, че България дава едни пари, с цел да се финансират немските стратегии за претовареност, тъй като ние нямаме подготвеност да се възползваме “.

По тематиката за предпочитаните посоки при усвояването на средствата, които се чака да получим от Европейски Съюз, Витанов посочи реиндустриализацията, биоземеделието и нововъведенията. За да бъдем конкурентноспособни обаче тези средства би трябвало да се разходват дейно. Витанов е уверен, че все още това не се случва - България към момента е най-бедната страна в Европейския съюз и държи последно място по всички индикатори за развиване.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР