Правителството не се поддаде на популистките призиви да спре Северна

...
Правителството не се поддаде на популистките призиви да спре Северна
Коментари Харесай

Шамарите в речника и oбщата история

Правителството не се поддаде на популистките апели да спре Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз и ще поддържа започването на договаряния за присъединението ѝ. През последните повече от две години обаче то позволи неточности във връзка с Скопие, които можеха да прераснат в същинска рецесия.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му Вътрешна македонска революционна организация, които претендират да са най-големите адепти по тематиката " Македония " и я употребяват наяве за вътрешнополитическа агитация, упорстваха България да блокира Скопие за Европейски Съюз, до момента в който не бъдат изпълнени изискванията по контракта за " Обща история ".

Подобен ход обаче нямаше да донесе никакви изгоди на България – преди всичко тъй като има капацитета да тласне югозападната ни съседка към дестабилизация, да я настрои против Европейски Съюз и да я направи по-податлива на съветско въздействие, от което страната ни няма изгода.

Другите отрицателни последствия са, че такова решение ще даде спомагателни причини на антибългарските сили в Северна Македония и ще им даде официални учредения да продължат още по-ожесточено антибългарската си акция.

Всичко това напълно не значи, София не би трябвало да изисква и да упражнява лостовете си за въздействие, с цел да позволи противоречивите въпроси със Скопие, в това число историческите въпроси. Известно е, че това е комплициран и непосилен развой, като се имат поради наслоената през годините идеологическо- политическа матрица в прилежащата страна. Ако търсим пробив, надали най-хубавата рецепта е да размахваме тояга и морков, демонстрирайки ту състрадание, ту началническо надменност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР