Правителството прие на днешното си заседание Национална програма за контрол

...
Правителството прие на днешното си заседание Национална програма за контрол
Коментари Харесай

Национална програма ще решава проблема с мръсния въздух

Правителството одобри на днешното си съвещание Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 година Документът е създаден въз основа на подписаното съглашение за консултантски услуги сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване.

Европейският съюз неведнъж е подлагал на критика страната ни поради качеството на атмосферния въздух. Дори през юли Еврокомисията реши да предяви иск против България пред Съда на Европейски Съюз поради мръсния въздух. Причината е, че у нас не се съблюдават пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2). Най-скорошните данни за серния диоксид, които българската страна е предоставила, демонстрират трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности в югоизточната част на страната. Там се намират 4-те най-големи Топлоелектрическа централа.

Националната стратегия, която бе призната през днешния ден, би трябвало да реши този проблем - понижения на излъчванията на серен диоксид, азотни оксиди, неметанови летливи органични съединения, амоняк и фини прахови частици (ФПЧ²ֹ⁵) за интервала от 2020г. до 2029 година и след 2030 година (в съпоставяне с признатата за базова 2005 г.).

В програмата са планувани ограничения в секторите, които са по-значими източници на излъчвания в атмосферния въздух, като селско стопанство, авто превоз и битово отопление. Средствата за осъществяване на ограниченията в битовото отопление, планувани в Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 година, ще бъдат съобразени с финансовите средства, планувани за осъществяване на към този момент признатата на 7 юни от Министерския съвет Национална стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух (2018 - 2024 г.). Мерките в бранш енергетиката и индустрия произтичат от отговорности по европейското законодателство. Основните ограничения, ориентирани към браншове превоз и битово отопление, са: наново свързване към газоразпределителната мрежа; наново свързване към централно отопление; основаване на нови връзки към централно отопление; прекосяване към битови отоплителни уреди, които са в сходство с европейската инструкция за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране към артикули, свързани с енергопотреблението. Също по този начин се планува използване на условия за качество на горивата; основаване на нови връзки към газоразпределителната мрежа; въвеждане от общините на „ Зони с ниски излъчвания “ за превоза и модернизиране на автопарка посредством позволяване на импорт единствено на коли с по-ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух, което е прегледано като евентуална мярка. Тези ограничения се чака да допринесат за намаляването на излъчванията на ФПЧ²ֹ⁵, неметанови летливи органични съединения, серен диоксид и азотни оксиди.

Мерките, ориентирани към бранш селско стопанство, засягат използването на азотни торове посредством гарантиране спазването на Директивата за нитратите и използването на положителни аграрни практики в използването на торовете, което ще докара до в допълнение понижаване на излъчванията на амоняк, азотни оксиди и неметанови летливи лимитирани съединения. При ръководството на животинските торове се планува използването на най-хубави практики за ускорение намаляването на излъчванията на амоняк, азотни оксиди и неметанови летливи лимитирани съединения.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР