Правителството одобри през седмицата проект на Меморандум за разбирателство за

...
Правителството одобри през седмицата проект на Меморандум за разбирателство за
Коментари Харесай

Ще си сътрудничим с Обединените арабски емирства в туризма

Правителството утвърди през седмицата план на Меморандум за съгласие за съдействие в региона на туризма сред Министерството на туризма на България и Министерството на стопанската система на Обединените арабски емирства като основа за водене на договаряния сред тях.

Документът отразява готовността на двете страни да основат най- удобни условия за взаимноизгодно партньорство в бранша. Те ще предизвикват вложенията в него и ще вземат участие в интернационалните туристически и капиталови изложби, проведени на тяхна територия. Меморандумът слага фокус и върху стимулиране на самодейностите за разпространение на културно-историческите монументи за двустранно развиване на културния туризъм.

България и ОАЕ ще обменят информация и опит също в администрирането на хотели и курорти, в организирането на образователни стратегии и техники за образование на фрагменти в туризма, в областта на събирането на туристическите данни и в статистиката, в лицензирането на туристически уреди, както и в развиването на здравния туризъм. Двете страни ще задълбочат съдействието си и в границите на интернационалните конгреси и по линия на интернационалните обединения като Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации и други

През 2018 година двустранната търговия възлиза на 160.6 млн. щ.д. (спад от 24.3%). Българският експорт е на стойност 128.6 млн.щ.д., отчитащ 29.1% спад, заради намалелия на половина експорт на тютюневи произведения по отношение на 2017 година, както и записания спад при телефонните апарати (37.5%), среброто (53.8), пластмасовите произведения (12.5%), арматурните продукти (64.6%), мебелите (27.4) и други Вносът от ОАЕ е на стойност 32 млн. щ.д. и записва слаб растеж от 4.6% на годишна база.

Предварителните данни за първата половина на 2019 година демонстрират спад от 8.5% на годишна база в стокообмена сред България и ОАЕ. Българският експорт понижава с 11.8% по отношение на първата половина на 2018 година, като възлиза на 59.3 млн. щ.д. Спадът се дължи още веднъж на понижението в износа на тютюневи произведения, пластмасови артикули, медни листове и ламарини и други Вносът от ОАЕ регистрира нарастване от 4.8%, като се равнява на 17.6 млн. щ.д.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР