Правителството на премиера Тереза Мей не успя да блокира новите

...
Правителството на премиера Тереза Мей не успя да блокира новите
Коментари Харесай

Провали се опит на Мей да блокира вотове в парламента за алтернативи на Брекзит

Правителството на премиера Тереза Мей не съумя да блокира новите вотове в Народното събрание по възможни други възможности за излизането на Англия от Европейския съюз, съобщи ДПА.

Депутатите от Камарата на общините одобриха с 322 против 277 гласа предлагането да се разрешат така наречен "индикативни " вотове по разновидности за превъзмогване на безизходицата към Брекзит, макар че държавното управление бе срещу предлагането.

Председателят на долната камара на Народното събрание Джон Бъркоу заяви, че е подбрал от листата с 16 оферти четири ремонти за гласоподаване по-късно довечера. Всички те бяха отхвърлени при предходното гласоподаване на 27 март. Според в. "Гардиън " Тереза Мей е помолила министрите да се въздържат от присъединяване в гласуването този път.

Сред другите възможности, гласуването по които ще стартира след 20,00 локално време (19,00 по Гринуич), е поправката, препоръчана от проевропейския реакционер Кенет Кларк, която планува Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз, само че да остане в митническия му съюз. При предходното гласоподаване на 27 март същата корекция беше отхвърлена от депутатите единствено с шест гласа - 265 депутати гласоподаваха за, а 271 - срещу, напомня Ройтерс. Наблюдатели считат, че този път поправката има всички шансове да бъде утвърдена, отбелязва ТАСС.

Поправка, препоръчана от група депутати отпред с Ник Боулс, приканва за договорка в норвежки жанр, която планува участие в Европейската асоциация за свободна търговия и оставане в Европейската икономическа зона. Подобно предложение, импортирано от Боулс предходната седмица, беше подкрепено от 189 депутати, а 283-ма бяха срещу. Предложението на лейбъриста Питър Кайл приканва за потвърждаващ референдум, на който британците да се произнесат за или срещу всяка договорка за Брекзит, преди да бъде утвърдена от Народното събрание. Същата корекция, препоръчана предишния път от лейбъристката Маргарет Бекет, бе подкрепана от 268 депутати, а 295 гласоподаваха срещу.

Още една корекция, препоръчана от депутатката от Шотландската национална партия Джоана Чери, планува, в случай че Англия не е утвърдила договорка за излизане до два дни преди датата, на която би трябвало да напусне, държавното управление да търси ново отсрочване. Ако отсрочване на Брекзит не бъде контрактувано до деня преди датата, държавното управление да изиска утвърждение от Народното събрание за излизане без договорка, а в случай че това утвърждение не бъде обещано, държавното управление да анулира Член 50, с цел да анулира Брекзит.Това предложение е уголемен и по-подробен вид на поправката, препоръчана от Чери предходната седмица. Това предложение бе подкрепено от 184-ма депутати, а 293-ма бяха срещу, съобщи Ройтерс.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР