Правителството назначава Иева Салмела за почетен консул на България в

...
Правителството назначава Иева Салмела за почетен консул на България в
Коментари Харесай

Град Турку е очарователна комбинация между история и съвремие

Правителството назначава Иева Салмела за почетен консул на България в град Турку (Финландия), с консулски окръг, обхващащ прилежащите райони Варсинаис-Суоми и Сатакунта. Иева Салмела е шеф по развиване на интернационалния бизнес и маркетинг в фамилната компания "Хесбургер ", която развива активност в ресторантьорския отрасъл, а от 2017 година участва и на българския пазар. Новият почетен консул на България има богат професионален опит в региона на маркетинговия мениджмънт, бизнес планирането и обществените медии. Салмела има хрумвания за осъществяване на разнообразни планове в страната ни и ще работи за подобряването на икономическите и бизнес връзки сред България и Финландия.

Ту̀рку (на фински: Turku, на шведски: Åbo, О̀бу ) е град в Югозападна Финландия, център на провинция Западна Финландия. В града живеят над 176 000 души и е петият по население в скандинавската страна. Градът се намира на югозападния бряг на известния архипелаг на Финландия. През центъра на Турку минава река Аура, която край града се влива в Балтийско море. Архипелагът на Турку се простира по протежението на града на запад. Най-големите острови наоколо са Hirvensalo, Ruissalo, Satava и Kakskerta. Архипелагът включва над 20 000 острови.

Турку е финландският град с най-дълга история, защото е основан през 13 век. Строителството на най-забележителните исторически монументи в Турку - Катедралата и Замъка , е стартирано още през XIII век, само че построяването им трае епохи.

Дълго време след основаването си градът е бил максимален по население в страната. Между 1809 и 1812 година е бил и столица на Финландия. Когато обаче руснаците превземат Финландия, те вземат решение, че Турку е прекомерно покрай шведската граница и реалокират административните функционалности на столичния град в Хелзинки (на фински: Helsinki, на шведски: Helsingfors, Хелсингфорш ). Той и през днешния ден е столица и най-големият град на Финландия. Намира се в община Уусимаа, на територията на Югозападна Финландия. Разположен е на брега на Финския залив, част от Балтийско море. Градът е на към 400 км източно от Стокхолм, на 300 км западно от Санкт Петербург, на 80 км северно от Талин, с които финландската столица дели обща история.

В Турку е основан първият Кралски университет в страната. В наши дни градът е публично седалище на финландската лутеранска черква. През 1827 година в Турку се развихря голям по мащабите си пожар, който унищожава по-голямата част от града.

Турку реставрира огромен брой от средновековните си църкви и то не тъй като финландците са доста религиозни, а тъй като се възпитават в почит към традицията. Оцелелите в пожара остарели дървени къщи в пожара пък са обединени в едно музейно населено място - Луостаринмяки . Там може да бъде проследена историята на античните занаяти на хората, основали града - тъкане, плетене на дантели, правене и сушене на ръжен самун с обичайната форма, която не може да се види на друго място по света. Заради голямото си историческо значение, Луостаринмяки неслучайно е разгласен за културен обект под егидата на ЮНЕСКО, а през 1985 година получава премията “Златната ябълка “ на FIJET.

Друга забележителност на Турку е откритият през 1968 година музей "Сибелиус " . В него е експонирана огромна сбирка от музикални принадлежности, литература и фотокопия на истински творби на Ян Сибелиус - един от великите финландски композитори, считан за създател на финската национална музикална школа. Автор е на седем симфонии, симфоничните поеми "Финландия " (1899 г.), "Дъщерята на Севера " (1906 г.), "Тапиола " (1926 г.), концерт за цигулка и оркестър (1903 г.). Автор е и на четири митове от финландския национален епос "Калевала " (между тях "Туонелският лебед ", 1893 г.), на сюити, песни и други. В негова чест в Хелзинки има повдигнат монумент.

Турку е бил Европейска столица на културата през 2011 година. Градът предлага необятен кръг от културни събития през цялата година. Тук се организират най-стария рок фестивал в Европа, летни музикални фестивали, medieval пазар и други.

Турку е многолюден студентски център с три висши учебни заведения. Образованието е тясно обвързвано с бизнеса чрез особено основания Център за технологии.

Турку е морски град с богата история в корабостроенето и пристанище, което дълги години е било връзка на града със света. Пристанището и през днешния ден е едно от най-важните в страната, тъй като през него се реализира най-големият външнотърговски продан на Финландия.

"Летище Турку " е интернационална аерогара, ситуирана на 8 км северно от центъра на петия по население град във Финландия.

Турку е петото по брой на пътническия трафик летище в страната и е на второ място по карго трафик, откогато е развито като логистичен хъб и товарната самолетна компания TNT Airways го прави своя база във Финландия. През 2011 година през летището са минали 378 хиляди пасажери, обслужени на два терминала, като вторият пътнически терминал на Турку се употребява от посетителите със самолетни билети на нискотарифни самолетни компании. Летището има и два карго терминала. Множество самолетни компании, оферират полети до Турку - Ryanair, Finnair, Wizzair, Flybe Nordic, Turku Air, Scandinavian Airlines, airBaltic, Nextjet, Blue1, Golden Air, Orbest Orizonia Airlines и Sky Airlines.

В Турку е роден Пааво Нурми (на фински: Paavo Nurmi) - финландският бегач е бил най-хубавият в света на междинни и дълги дистанции през 20-те години на ХХ век. Поставя международни върхове на дистанции от 1500 м до 20 километра. Печели 9 златни и 3 медала от Летните олимпийски игри сред 1920 и 1928 година. Успехът му се дължи на систематизираният подготвителен проект, който употребява. Нурми е един от първите лекоатлети, които упражняват целогодишно и е пионер на бягането на шпации (редуване на тичане с бързо и постепенно темпо). На Игрите в Париж през 1924 година Нурми печели златните медали в бяганията на 1500 метра и 5000 метра, подобрявайки международните върхове и в двете дистанции, макар че се организират в един ден. Печели още три златни медала от същата олимпиада.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР