Правителството навърши пет месеца. По този повод министър-председателят акад. Николай

...
Правителството навърши пет месеца. По този повод министър-председателят акад. Николай
Коментари Харесай

Денков: Радев надхвърля правомощията си, пречи да изпълнявам задълженията си

Правителството навърши пет месеца. По този мотив министър-председателят акад. Николай Денков дава отговор на въпроси на жители и медии онлайн на страницата на Министерския съвет във Facebook, оповестиха от държавната пресслужба.

" Трябва да се търси промяна на състава на Централната изборна комисия. Той не отразява действителността сега. Това би трябвало да го направи Народното събрание ", сподели министър-председателят Николай Денков.

Относно промяната на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски Денков съобщи: " Министерството на електронното ръководство си е свършило добре работата. Поискал съм да се направи инспекция с ясни индикации за какво се е случил казусът с машините. Тогава ще решим по какъв начин да действаме ".

" В момента не би трябвало да се търси промяна на министри. Министерството съумява в къси периоди - за няколко месеца, да извади решения, които с години са предстоящи от хората ", добави той.

" Скандалът с машините преди първия тур на локалните избори би трябвало да бъде изчистен, само че промяна на министри, които си правят професионално работата сега не стои на дневен ред ", сподели още Денков.

Във връзка с подадената оставка от водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, министър председателят съобщи: " Ние би трябвало да работим с всички партии, които поддържат кабинета. Промените на водачите са си вътрешни въпроси на партиите. Това, което знаем е, че за измененията в конституцията за част от регулаторите, ни би трябвало болшинство от 2/3. Това е поддръжката, която ще бъде търсена ".

Премиерът разяснява и желаната от него оставка на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

" Председателят на ДАНС прикрива нарушавания на закона за систематизиране на информацията от неговия заместител. Отделно е обвързвано с проявление на политически пристрастия, за което ръководителят на ДАНС няма право. Мотивите са доста съществени ", акцентира Денков.

По думите му Румен Радев няма никакво право да отхвърля промяната на ръководителя на ДАНС. " Той ми пречи да си извършвам отговорностите. Отново той надвишава пълномощията си. Ако президентът не подпише оставката на ръководителя на ДАНС, той ще носи отговорност, в случай че се случи нещо с националната сигурност ", добави Денков.

Той разяснява и тематиката за ръководството на държавното управление.

" В първите месеци на това ръководство трябваше да наваксваме доста бързо закъснения и предстоящи закони, които са забавени с години. Това, което следва, е да сложим в центъра повишение качеството на живот във всичките му аспекти ", уточни министър председателят.

По думите му през последните две години има доста нарастване на обществените разноски.

" Държавата има прогрес във връзка с брутния вътрешен артикул. За 2024 година спомагателните средства, които се отпускат за повишение на възнагражденията, са 2 милиарда лева повече ", сподели още Денков.

Във връзка с приемането на еврото у нас, министър председателят съобщи: " Има три съществени критерия. По двата от тях се намираме в доста положително положение. Единственият, при който сме отвън прецизните критерии, това е по-високата инфлация ".

На въпрос към Денков дали ще подаде оставка, в случай че България не влезе в Шенген тази година, той уточни, че това, което се прави вътре в страната се прави оценка доста високо от всичките сътрудници.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР