Правителството наблюдава дали частните компании са изцяло фокусирани върху подкрепата

...
Правителството наблюдава дали частните компании са изцяло фокусирани върху подкрепата
Коментари Харесай

Украйна предупреди, че може да конфискува повече корпоративни активи

Правителството следи дали частните компании са напълно фокусирани върху поддръжката на армията. Държавният надзор ще бъде краткотраен и има за цел да поддържа военновременната стопанска система. Част от национализираните предприятия не работят поради вреди от съветските офанзиви.
Украйна предизвести, че ще сложи повече компании под държавен надзор, в случай че те не поддържат изцяло военните старания на Киев. Благодарение на признатите военновременни закони след съветската инвазия държавното управление пое контрола над пет индустриални групи.

В тях влизат най-големият производител на нефт в Украйна - " Укрнафта ", и най-голямата петролна рафинерия - " Укртатнафта ", които се управляват от олигарха Игор Коломойски. Милиардерът поддържа кандидатурата на Володимир Зеленски за президент през 2019 година, преди да бъде забъркан в следствие на банкрута на PrivatBank, която притежаваше преди.
Реклама
Енергийният министър Герман Галущенко сподели пред Financial Times, че държавното управление следи дали частните компании и тяхното управление са напълно фокусирани върху поддръжката на армията и стопанската система на страната. Запитан дали може да последват още поглъщания, той дава отговор: " Трябва да оцелеем... това е обща задача за всички. Ако страната види, че някой се пробва да играе някакви игри настрана, с цел да не реализира тази цел за отбрана против Русия, несъмнено, сигурен съм, че ще има някои решения. "

Галущенко упорства, че ограниченията не са национализация, защото държавният надзор ще бъде краткотраен и има за цел да поддържа военновременната стопанска система, ударена от офанзивите на Русия. Собствениците или ще си получат активите назад, или ще получат обезщетение, изяснява министърът. Под държавен надзор са и производителят на самолетни турбини и мотори за хеликоптери " Мотор Сич ", производителят на камиони " Автокраз " и " Запорожтрансформатор ", който създава елементи за електрическата мрежа. Всички в някакъв миг са били благосъстоятелност на украински олигарси. Вячеслав Богуслаев, някогашен притежател и президент на " Мотор Сич ", беше задържан предишния месец по обвинявания в държавна измяна.

Юрий Риженков, основен изпълнителен шеф на най-големия производител на стомана в Украйна " Метинвест ", който е благосъстоятелност на най-богатия човек в страната Ринат Ахметов, сподели, че решението на държавното управление го е хванало неопитен. " Бих очаквал това да се случи по-рано (по време на войната), в сравнение с по-късно, в случай че в действителност е за военните ", сподели Риженков в изявление в Лондон. " Ако е нещо друго като наказания или нещо сходно, тогава разбирам, само че дано не се залъгваме. Нека кажем високо и ясно, че това са наказания поради лицата, които имат тези компании, и поради техните дейности. "
Плановете на Киев
Миналата седмица Зеленски сподели, че някои от фирмите, които в този момент са под държавен надзор, " съвсем не работят ". " Сега всички те ще работят за защитата ", сподели той, добавяйки, че те ще оказват помощ за ремонта и производството на военна техника, ще доставят сили за защита и ще поправят украинската инфраструктура.
Реклама
Правителството ще се стреми да усъвършенства финансовото им положение, споделя Галущенко. " Укртатнафта " спря активността си, откакто беше ударена от съветски ракети в първите месеци на пълномащабното навлизане на Москва в Украйна. Украинският олигарх в заточение Константин Жеваго преди този момент беше притежател на производителя на камиони " Автокраз " и " Запорожтрансформатор ". Производството както в " Автокраз ", по този начин и в " Запорожтрансформатор " е спряно.

Решението на държавното управление е " съвсем революционно " като средство за лишаване на властта на олигарсите, счита Володимир Фесенко, началник на изследователския институт Penta в Киев. " Това решение е водено на първо място от логиката на войната и ползите на сигурността на страната ", сподели той в обява във Фейсбук. " Но по едно и също време с това тук работи и логиката за лишаване на властта на олигарсите ", прибавя той.

Риженков твърди, че държавното управление не е обсъждало поемането на надзор върху производителя на стомана " Метинвест ", който към момента печели макар вредите, нанесени от войната. Компанията не е боен снабдител, само че се е пробвала да помогне, като създава бронирани жилетки и бронирани бункери, споделя той. Освен това е предоставила багери и камиони за създаване на отбранителни линии. " Ако те желаят дейно ръководство на компанията и помощ във военните старания, тогава това е, което към този момент вършим ", сподели Риженков. " Така че дано изчакаме и да забележим какво ще се случи с тези няколко компании и ще разберем обосновката за национализациите. " Ахметов има и ДТЕК, най-големия частен енергиен производител в Украйна. Човек, непосредствен до бизнеса, сподели, че няма признаци за проекти на държавното управление да поеме контрола и върху тази компания.
Свързани публикации Русия унищожава елитните си войски, армията се изражда в нерегулярна 12 ноември 2022, 09:36 Европейска комисия даде обещание 18 милиарда евро заем за Украйна, Унгария може да го блокира 10 ноември 2022, 11:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР