Правителството на Япония не се отказва от промените в законодателството,

...
Правителството на Япония не се отказва от промените в законодателството,
Коментари Харесай

Реформа: В Япония вече ще работят до 70 години

Правителството на Япония не се отхвърля от измененията в законодателството, които ще окуражат хората да работят до 70-годишна възраст, написа The South China Morning Post. И до момента в който някои по-възрастни чиновници приветстват хода, който ще им разреши да получават заплата по-дълго, други считат, че са работили и плащали задоволително налози.

Кабинетът на министър-председателя Шинцо Абе утвърди законопроекта във вторник и евентуално скоро той ще бъде гласуван и в Народното събрание. Ако всичко мине по проект, измененията ще влязат в действие от април 2021 година

Според измененията, фирмите ще бъдат окуражавани да отстранен досегашната наложителна горна граница, откакто чиновниците би трябвало да бъдат пенсионирани. Или просто ще я реалокират с още няколко години до 70. Освен това предприята ще би трябвало поддържат чиновниците, които желаят да стартират собствен бизнес или да работят по фрийлансърски планове.

В момента, японските компании са задължени да задържат чиновниците, до момента в който те навършат 65-годишна възраст. Третата най-голяма стопанска система обаче се изправя пред няколко свързани провокации, които заплашват стопанската система и обществената система.

Намаляващата раждаемост значи, че на пазара на труда ще навлизат все по-малко младежи, които да продължат да движат индустриалната машина и да заплащат налози. В същото време по-старите японци живеят все по-дълго, с помощта на модерната медицина.

Макар че това е добра вест, то значи, че разноските за пенсии и опазване на здравето порастват.

Опитите на Токио да окуражи японците да имат повече деца към този момент нямат резултат и в този момент страната гледа към положителни образци от други страни. Редица развити стопански системи, в това число Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия, отстраниха наложителната пенсионна възраст.

Шино Наито, старши откривател в японския Институт за трудова политика, счита, че измененията са "стъпка в вярната посока ", само че би трябвало да бъде направено още. По думите ѝ, законопроектът не обезпечава равно възнаграждение и права на по-старите служащи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР