Правителството на Великобритания подкрепя възможността за избори в страната, след

...
Правителството на Великобритания подкрепя възможността за избори в страната, след
Коментари Харесай

The Guardian: Избори във Великобритания изглеждат все по-близо

Правителството на Англия поддържа опцията за избори в страната, откакто договарянията сред премиера Борис Джонсън и водача на Лейбъристката партия Джереми Корбин за Брекзит не реализираха съглашение, въпреки опозицията да отхвърли да съобщи поддръжката си за нов избор, написа вестник The Guardian.

Правителствени източници също така осведомиха, че Джонсън е разговарял с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск по-рано, като е декларирал пред него, че той персонално не желае провеждането на избори на този стадий.

„ Премиерът е явен в позицията си, че не счита, че в допълнение закъснение на Брекзит след 31 октомври е в полза на Англия или на Европейския съюз и че имаме потребност договорката да бъде гласувана от Народното събрание преди този момент “, съобщи представителят на Джонсън.

Премиерът беше заставен от английското законодателство да напише до Европейски Съюз писмо, в което да изиска пролонгация до 31 януари за Брекзит, само че се надяваше въпреки всичко да изведе страната от Общността до 31 октомври.

Депутатите в Обединеното кралство, въпреки да утвърдиха договорката за Брекзит по-рано, отхвърлиха „ програмното предложение “ на Джонсън, което обрисуваше тридневен график за разискване на 110-страничното съглашение.
Джонсън и Корбин се срещнаха по-рано, с цел да обсъдят вероятно продължение на поставената на „ пауза “ договорка, в друг график.

На срещата Корбин беше съпроводен от основния си консултант Сеумас Милн, а Джонсън - от Доминик Къмингс. Срещата се организира в кабинета на премиера в Камарата на общините.

По-късно и двамата обявиха, че доста малко е било реализирано в диалозите. Попитан за това дали Джонсън би бил склонен с нов график, представител на Корбин съобщи, че той сигурно „ не е клонял в тази посока “, само че в това време не е отхвърлил тази опция.

Според източник на държавното управление обаче няма да бъдат провеждани повече сходни диалози и Джонсън в този момент ще цели провеждането на избори. Това въпреки всичко няма да зависи напълно от него, защото сходно решение на Народното събрание би изисквало и поддръжката на Лейбъристката партия.
„ Всеки път, когато Народното събрание би трябвало да гласоподава пролонгация, той постоянно ще гласоподава пролонгация “, твърди източникът.
„ Затова в случай че този парламент не желае да гласоподава за договорка, би трябвало да се насочим към избори “, споделя още той.

Това въпреки всичко не значи, че това е безапелационната позиция на Джонсън. Преди да прокара своето предложение за график по-рано, той съобщи, че в случай че загуби гласуването ще търси незабавно по-късно нови избори, само че до този миг няма индикации, че ще го направи.

Докато формалната позиция на лейбъристите твърди, че партията ще поддържа избори единствено откакто е сигурна, че няма да има Брекзит без договорка, част от нейните депутати биха предпочели провеждането на референдум за договорката с Брюксел.
Говорителят на Корбин отхвърли да удостовери дали лейбъристите биха дали своят вот за осъществяване на нови избори, в случай че Европейски Съюз се съгласи да даде на Англия пролонгация до 31 януари 2020 година

„ В момента, в който опасността от (Брекзит) без договорка я няма и това е ясно и обезпечено, тогава несъмнено, че ще подкрепим избори “, сподели той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР