Правителството на Великобритания каза, че заделя 2.1 милиарда лири за

...
Правителството на Великобритания каза, че заделя 2.1 милиарда лири за
Коментари Харесай

Великобритания ще похарчи още над 2 млрд. лири за подготовка за Брекзит без сделка

Правителството на Англия сподели, че заделя 2.1 милиарда лири за подготовка за излизане от Европейския съюз без договорка, предадоха " Асошиейтед прес " и " Ройтерс ".

Финансовият министър Саджид Джавид съобщи, че спомагателните пари за Брекзит ще бъдат употребявани за наемане на 500 гранични чиновници, обезпечаване на доставяне с медикаменти, информиране на обществеността и други действия.

Правителството възнамерява да похарчи 1.1 милиард лири незабавно. Милиарди лири бяха изхарчени преди в началото предвижданата дата за Брекзит на 29 март.

Министър-председателят Борис Джонсън споделя, че Англия ще напусне Европейски Съюз на новата дата 31 октомври със или без договорка.

Икономисти предизвестяват, че никакви мерки не могат да отстранен негативните последствия от Брекзит без договорка. Много вложители споделят, че Брекзит без договорка би провокирал разтърсвания в международната стопанска система, би вкарал Англия в криза, би предизвикал ужас на финансовите пазари и би отслабил позицията на Лондон като водещ интернационален финансов център.

Трудни диалози в Белфаст

При вчерашната си аудиенция в Белфаст Джонсън съобщи пред водачите на северноирландските политически партии, че ще отстоява уговорката на държавното управление да бъде непокътнато ирландското спокойно съглашение, както и да се избегне връщането на " твърдата " граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия, без значение от това какъв вид на Брекзит ще бъде осъществен, сподели негов представител, представена от " Ройтерс ".

" При полемиките за Брекзит министър председателят ясно уточни, че Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври каквото и да се случи, и повтори желанието си това да стане посредством съглашение ", съобщи представителят. " Той сподели, че при всички вероятни сюжети държавното управление твърдо ще отстоява (мирното съглашение от Белфаст от 1998 г.) и че при никакви условия няма да се стига до физически инспекции или инфраструктура по границата ", означи тя.

Джонсън стартира още в сряда в Белфаст диалозите с управлението на пробританската Демократична юнионистка партия. Със своите 10 депутати в Камарата на общините тя крепи консервативното му държавно управление, което няма парламентарно болшинство. След срещата водачът на партията Арлийн Фостър повтори настояването на премиера така наречен защитен механизъм по границата на острова, умислен като гаранция против въвеждането на граничен надзор, да бъде отписан като алтернатива.

Тя изрази разбиране, че може да бъде открит компромис сред Англия и Европейски Съюз по казуса за ирландската граница, в случай че двете страни имат воля за това. " Надявам се Дъблин да смекчи риториката си и да прояви подготвеност да договаря с нашия министър председател ", уточни Фостър.

Депутат от партията, участвал на срещата, сподели, че са били разисквани и компромисни разновидности, по-конкретно опцията за въвеждане на времево ограничаване за защитния механизъм, и други " прагматични решения ".

Лидерът на ирландската националистическа Републиканска партия " Шин Фейн " - Мери Лу Макдоналд, предизвести Джонсън, че овакантяване на Европейски Съюз без съглашение ще бъде злополука за стопанската система и за мирното съглашение от 1998 година, поставило завършек на траялото 30 години принуждение в английската провинция.

Говорейки пред публицисти още преди срещите си в Белфаст, Джонсън сподели, че упорства за бързо възобновяване на локалното самостоятелно държавно управление, учредено на подялбата на властта сред двете общности (протестантска и католическа) в провинцията. То се разпадна преди 2.5 година поради острите разлики сред протестантските пробритански юнионисти и основно католическите националисти, които се стремят към обединена Ирландия.

Междувременно министър председателят на Ирландия Лио Варадкар удостовери позицията на Дъблин, че ирландското държавно управление няма да разреши да бъде притискано по въпроса за границата и че няма да отстъпи от общата позиция на Европейски Съюз за защитен механизъм, очакван в съглашението, реализирано от някогашния английски министър председател Тереза Мей с Брюксел. Това съглашение по този начин и не съумя да бъде прокарано от нея през Народното събрание след 3 несполучливи опита.

В изявление за вестник " Айриш дейли мирър " Варадкар сподели, че Ирландия има " тотална поддръжка " от другите страни в Европейски Съюз по въпроса за защитния механизъм.

Какво е " защитният механизъм "?

Междувременно съветникът на Борис Джонсън по европейските въпроси през вчерашния ден дойде в Брюксел, с цел да съобщи обръщение от новия английски министър председател, в което се желае анулация на защитния механизъм за ирландката граница в съглашението за Брекзит. Дейвид Фрост ще има срещи с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с основния европейски договарящ за Брекзит Мишел Барние.

Посланието обобщава позицията на Джонсън за Брекзит и гласи: " Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври, каквито и да са събитията. Ние работим неуморно, с цел да реализираме съглашение, само че защитният механизъм би трябвало да бъде отстранен. Ако не реализираме съглашение, ние явно ще би трябвало да напуснем Европейски Съюз без съглашение ".

Предпазният механизъм е решение, до което ще се прибегне в краен случай. Целта му е да се избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия, където 500 километра разделят английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия. При Брекзит това ще се трансформира в единствената сухопътна граница сред Европейски Съюз и Обединеното кралство.

Механизмът, очакван в контракта за Брекзит сред Мей и Брюксел, се показва в основаване на " единна митническа територия ", включваща Европейски Съюз и Обединеното кралство. Механизмът цели да резервира споразуменията за мир от 1998 година, които сложиха завършек на три десетилетия принуждение в Северна Ирландия, само че също и да резервира общия европейски пазар.

Той е умислен като краткотраен, до момента в който се откри друго решение. Тази наредба обаче поражда дискусия в Обединеното кралство. Тя значително способства за трикратното отменяне на съглашението за Брекзит от английския парламент и в последна сметка за решението на Мей да подаде оставка и да отстъпи на 24 юли мястото си на Джонсън. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (631)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР