Правителството на Тръмп обмисля да прибегне до обявяване на извънредно

...
Правителството на Тръмп обмисля да прибегне до обявяване на извънредно
Коментари Харесай

Може ли Тръмп да обяви извънредно положение, за да построи своята стена?

Правителството на Тръмп обмисля да прибегне до оповестяване на изключително състояние , с цел да заобиколи Конгреса и бюджетната невъзможност и да наложи построяването на от дълго време обещаваната от президента стена по южната граница.

" Ние изследваме опцията за национално изключително състояние, тъй като имаме национално изключително състояние ", съобщи президентът Доналд Тръмп пред кореспонденти в неделя на фона на намиращите се в невъзможност договаряния. Той сподели на конференция в петък, че избира да получи желаните от него пари посредством Конгреса, само че може " безспорно " да разгласи изключително състояние " и да я построи доста бързо ".

Подобен ход би могъл доста да изостри сегашната борба, довела до отчасти прекъсване на работата на държавното управление, продължаващо към този момент трета седмица. Ето какво знаем:

ЗАЩО ОБЯВЯВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ?

Правителството от месеци се пробва да измисли по какъв начин президентът може да пристъпи към изграждане на стената - главното заричане в неговата акция през 2016 година, в случай че Конгресът откаже да му даде парите. Още от края на март Тръмп намерено стартира концепцията за потребление на армията за тази задача. " Построяването на огромна гранична стена, откакто в нашата страна се стичат опиати (отрова) и противников бойци, е обвързвано с националната защита. Стената да бъде издигната благодарение на А! ", съобщи той в Туитър тогава.

-->

Но Конгресът, а не президентът, е този, който управлява развързването на кесията и би трябвало да отпусне парите, които Тръмп желае да похарчи.
Обявяването на изключително състояние е опция, която юридическият отдел на Белия дом преглежда сега. Сред законите, към които може да се обърне Тръмп, е параграф 2808 на раздел 10 от Кодекса на Съединени американски щати, който се отнася за военно строителство.

Според закона, в случай че президентът разгласи изключително състояние, " което изисква потребление на въоръжените сили ", министърът на защитата " може да стартира планове за военно строителство и може да упълномощи министрите на другите родове войски да стартират планове за военно строителство, които не са позволени по различен метод от закона и са нужни за поддържане на сходно потребление на въоръжените сили ".

Бюджетни чиновници на Пентагона проучват бюджета за строителство за 2019 година, с цел да дефинират какъв брой неразпределени долари могат да бъдат употребявани за стената, в случай че Тръмп реши да разгласи изключително състояние. Според тази уговорка единствено бюджетните финансови средства за строителство, които не са към този момент разпределени за други строителни планове, могат да бъдат употребявани за стената.

Има повече от 100 такива клаузи, даващи на президента достъп до специфични пълномощия при изключително състояние. А Конгресът нормално дава на президента необятна власт да дефинира какво съставлява изключителното състояние и какво не, сподели Елизабет Гойтин, един от шефовете на програмата за независимост и национална сигурност в Центъра за правдивост " Бренан ".

" Несъмнено става дума за корист с власт, в случай че президентът разгласи национално изключително състояние, когато не съществува такова, и употребява това, с цел да се опита да заобиколи демократичния развой ", сподели тя. " Но ние сме в състояние, при което нашата правна система за изключителни пълномощия съвсем приканва към сходна корист. "

 

КАКВО БИ съдебна експертиза СЛУЧИЛО ТОГАВА?
Подобен ход сигурно ще провокира вълна от правни възражения, поставящи под въпрос властта на президента, както и това дали обстановката на границата в действителност съставлява изключително състояние. Тръмп се пробва да отбрани тази теза през последните дни, като упорства, че обстановката се окачествява като обвързвана със сигурността и филантропична " рецесия ".
Той ще се сблъска и с други въпроси.

" Проблемът за държавното управление на Тръмп е, че сигурността на границата по принцип е обвързван с правоприлагането въпрос, който не изисква потреблението на армията ", сподели по имейл специалистът по бюджета за защита в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания Тод Харисън. " Затова мисля, че те ще стъпят на нестабилна правна почва, в случай че се опитат да употребяват изключителните пълномощия по този метод, и е съвсем несъмнено, че в последна сметка ще се озоват в съда. "

Сенатор Джак Рийд - най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за въоръжените сили, сподели, че ще бъде несвоевременно, в случай че Тръмп употребява параграф 2808.

" Ние не сме във война с Мексико, а предлаганата гранична стена няма съществена (свързана с министерството на отбраната) функционалност. Всъщност най-новата тактика на Пентагона за националната защита не загатва южната граница като приоритет за националната защита ", сподели Рийд, демократ от Роуд Айлънд.

Председателят на комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите Адам Смит съобщи по Си Ен Ен, че даже Тръмп да разгласи изключително състояние, това ще е " голяма неточност ".

" Ясно е, че няма национално изключително състояние. Но ме питаха: " Може ли той да направи това? " Да, може. То ще е неправилно, ще бъде ужасна политика и аз съм напълно и изцяло срещу това. Но от правна позиция той може да го направи ", сподели Смит, демократ от Вашингтон.
Той и други се съгласиха, че вероятно оповестяване на изключително състояние ще бъде оспорено в съда.

СЛЕДОВАТЕЛНО ЩЕ Гражданско отделение НАПРАВИ ЛИ ТОЙ?
Не е ясно. Още когато Тръмп изпрати войски на дейна работа при южната граница преди междинните избори, а критици остро разкритикуваха това като политически стимулирана корист с власт, той дефинира обстановката като " национално изключително състояние ", само че по този начин и не подписа публично оповестяване.

Сега обаче Тръмп е подложен на засилващ се напън да откри метод за прекъсване на парализата, без да основава усещане, че отстъпва по въпроса за стената. Тръмп " би трябвало да употребява всички принадлежности, с които разполага като висш главнокомандващ на нашите въоръжени сили, с цел да отиде и да наложи осъществяването на нашите закони, като сложи армията на южната ни граница, и тя да построи стената, в случай че е належащо ", прикани по " Фокс нюз " някогашният началник на акцията му Кори Левандовски.

Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс сподели, че президентът остава " подготвен да направи каквото е нужно, с цел да отбрани нашите граници, да отбрани народа на тази страна ".

" Ние преглеждаме и изследваме всяка опция, с която разполага президентът ", сподели тя. /БТА/
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР