Правителството на Тайван смята, че Китай търси пореден претекст за

...
Правителството на Тайван смята, че Китай търси пореден претекст за
Коментари Харесай

Тайван: Китай търси претекст за атака, заплахата е по-сериозна от всякога

Правителството на Тайван счита, че Китай търси следващ " предлог за практикуване на бъдещата си офанзива " против острова. Това съобщи тайванският външен министър Джоузеф Ву в изявление за в. " Гардиън ".

Той позволи, че връзката сред двете страни може да намалее още повече в този момент, когато Си Дзинпин си обезпечи трети мандат като китайски президент и последвалите изключителни политически чистки на противници, членуващи в Китайската комунистическа партия, прекъснаха и дребното останали неофициални връзки.

По думи на Ву китайската военна опасност " става по-сериозна от всеки път ", откакто в отбранителната зона на Тайван се усилиха петкратно от 2020 година насам.

Най-сериозната демонстрация на военна интензивност от страна на Пекин бяха ученията с бойни стрелби през август, проведени след след на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе.
 Тайван скастри Китай да не дрънка с оръжие, а да пази мира
Тайван скастри Китай да не дрънка с оръжие, а да пази мира

Тайпе приканва Пекин за градивен разговор

Тогава китайски чиновници обявиха, че ученията, включващи изстрелвания на ракети, са тест на блокадни тактики, които някой ден фактически ще употребяват против Тайван. Анализатори означиха, че мащабът на ученията допуска, че те евентуално са били планувани от дълго време, а визитата на Пелоси просто и предоставило политически предлог на Пекин.

" И ние сме изцяло сигурни, че китайците може да желаят да употребяват различен предлог за практикуване на бъдещите си офанзиви против Тайван. Така че това е военна опасност против Тайван ", акцентира в този момент Ву.

Министърът уточни, че се ускоряват освен военните старания на Китай, само че и " комбинираният напън " , включващ икономическа насила, хакерски атаки, когнитивна и правна война и дипломатически старания Тайван да бъде изолиран в интернационален проект.
 Китай изпрати военни кораби, самолети и дронове край Тайван
Китай изпрати военни кораби, самолети и дронове край Тайван

През последните месеци китайската войска постоянно организира сходни маневри

С възходящия брой нахлувания в зоната за противовъздушна защита на Тайван - от 380 китайски бойни самолета през 2020 година до над 1500 тази година - съществува възходящ риск от катастрофи, които могат да доведат до ескалации. В предишното напрежението към сходни произшествия е било потущавано посредством разговор сред двете страни, само че след избирането на сегашния президент на Тайван Цай Инуън през 2016 година Пекин прекъсна формалните връзки.

Ву съобщи, че преди този момент Тайван е поддържал някои линии за връзка посредством тайвански предприемачи и учени, които са имали " положителни връзки с китайската страна ".

Тъй като Си беше избран отново за трети мандат на 20-ия конгрес на партията обаче, последва огромна чистка в партийните редици и тези порти се затварят , изясни той.

" Това е по този начин, тъй като китайската държавна система е станала извънредно властническа. Не е като в предишните времена, когато елементарните университетски среди можеха да пишат рекомендации до централното държавно управление и да се свържат с основните лица, вземащи решения, тъй че да ни кажат какво мислят висшите водачи ", добави Ву.

През тези няколко години виждаме, че китайските университетски среди се опасяват да приказват неща, разнообразни от китайската агитация, посочи той.
 Тайван няма да прави компромис със суверенитета си
Тайван няма да прави компромис със суверенитета си

Тайванският народ твърдо ще пази демократичния и свободен метод на живот
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР