Правителството на Словакия ясно и недвусмислено заявява подкрепата си за

...
Правителството на Словакия ясно и недвусмислено заявява подкрепата си за
Коментари Харесай

Словакия подкрепя Северна Македония за начало на преговори с ЕС

Правителството на Словакия ясно и недвусмислено декларира поддръжката си за влизането в Европейски Съюз на Република Северна Македония, а тази поддръжка е изключително значима за нас в тези комплицирани моменти, когато Европейски Съюз не можа да реализира консенсус за нашия прогрес. Това съобщи през днешния ден на конференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след среща с министъра на външните работи на Словакия Иван Корчок, който е на работно посещаване в страната, оповестява "Слободен щемпел ".

Османи уточни, че ясно изразената поддръжка за Република Северна Македония в този миг съставлява "знак за оптимизъм освен измежду политиците, само че и за администрацията и всички прогресивни сили в страната ", съобщи Българска телеграфна агенция.

"Подкрепата от Словакия е ясна, недвусмислена и кардинална. Северна Македония заслужи начало на договаряния, за което има решение, признато с консенсус през март предходната година. Мога да се съглася, че не би трябвало да внасяме в Европейски Съюз неразбирателства, само че в това време обективно е усещането, което се основава и измежду нас, и измежду останалите страни в района, че процесът на интеграция става непредвидим, неразбираем и е един тип преносима цел, която не награждава съгласно постигнатото, а съгласно настоящите политически условия ", сподели Османи.

Той осведоми, че държавното управление е приело предложение за разкриване на посолство на Република Северна Македония в Братислава, освен като символика, а като истински принос за усилване на двустранното другарство.

Словашкият министър на външните работи Корчок изрази поддръжката, която неговата страна дава на Скопие за начало на договаряния с Европейски Съюз, изразявайки вяра, че членките на Европейски Съюз ще реализиран консенсус по време на португалското председателство в Европейски Съюз.

Корчок посочи също, че откриването на македонско посолство в Братислава ще значи развиване на връзките сред двете страни освен в политически, само че и в стопански проект.

Словашкият външен министър ще има през днешния ден среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендровски и премиера Зоран Заев. Посещението на словашкия министър е в границите на неговата обиколка в страните от Западните Балкани и уговорката на Словакия за обезпечаване на европейска вероятност на района. Скопие е първата спирка от обиколката на Корчок.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР