Правителството на Словакия одобри изпращането на 13 самолета МиГ-29 за

...
Правителството на Словакия одобри изпращането на 13 самолета МиГ-29 за
Коментари Харесай

Словакия добави още 13 МиГ-29 към полските 12 за Украйна


Правителството на Словакия утвърди изпращането на 13 самолета МиГ-29 за Въоръжените сили на Украйна, заяви БиБиСи, цитирайки премиера Едуард Хегер.

Вчера полският президент Анджей Дуда също съобщи, че в околните дни страната му ще достави на Украйна първо 4 изтребителя МиГ-29, а по-късно – още 8. Така украинските водачи ще разполагат с още 25 бойни самолета, извънредно нужни за задаващата се контраатака.

В същото време българското Министерство на защитата търси къде ли не компания, която да достави 6 ремонтирани мотора за МиГ-29. Вместо да последва образеца на Полша и Чехия, нашето МО ще даде за задачата 26,4 млн. лева в опит да удължи с година-две живота на овехтелите руски изтребители.

Много прочувствено изявление за БиБиСи даде украинският външен министър Дмитро Кулеба. След войната ще потърсим отговорност от страните, които „ се отнесоха неприятно с Украйна “, предизвести той. „ Ние няма да забравим кой ни поддържа. Изборът, който всяка страна направи след пълномащабното навлизане на Русия, ще бъде взет под внимание при построяването на бъдещите връзки с Украйна “, съобщи Кулеба.

Министър Кулеба натърти, че забавянето на оръжейната помощ за страната му коства живота на хора. „ Ако една доставка се отсрочи с един ден, това значи, че още някой ще почине на фронта “, сподели той.

Дмитро Кулеба призна, че отбраната на град Бахмут от заливащата го вълна вагнеровци и постоянна съветска армия, е доста тежка. Най-вече поради всекидневните жертви от украинска страна. „ Но в случай че Бахмут падне, тогава други градове ще го последват. За да спасим хората там, ще се бием в Бахмут толкоз, колкото можем “, съобщи той.

На фона на приятелския жест на Полша и Словакия към защитаващата се Украйна, представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби за следващ път съобщи, че американската позиция да не дава на Киев бойни самолети остава непроменена.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР