Правителството на Сирия отхвърли идеята за създаването на комисия, водена

Правителството на Сирия отхвърли идеята за създаването на комисия, водена ...

Сирийското правителство отхвърли предложението за нова конституция.


Правителството на Сирия отхвърли идеята за създаването на комисия, водена от ООН, която да пренапише конституцията на страната, предаде „Ройтерс“

„Като държава ние не сме обвързани и нямаме никакви отношения с нито една комисия, която не е създадена, управлявана и учредена в Сирия“, заяви заместник-външният министър на Сирия Айман Сусан на пресконференция в Дамаск.

„Ние не сме обвързани с нещо, което е създадено от чужди страни, независимо от тяхното име или положение. Ние не сме обвързани с него и то не ни интересува.“, добави той.

До това изказване се стигна, след като на 30 януари участниците в Конгреса за сирийски национален диалог в руския град Сочи се споразумяха да създадат конституционният комитет под егидата на ООН в Женева.

Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза в Сочи, че ще определи критериите за членство в комисията и че ще избере около 50 души от правителствени, опозиционни и независими групи, които да участват в съставянето на новата конституция на Сирия.

Сирийските опозиция първоначално бойкотира срещата в Сочи, но след това заяви, че ще сътрудничи за образуването на конституционен комитет, ако той е воден от ООН.

Веднага след срещата в Сочи правителството на Башар Асад приветства постигнатия напредък, но не коментира предложената промяна на конституцията.

Последният девети кръг от междусирийските преговори в Женева не успя да помири сирийската опозиция и правителството, седем години след началото на военния конфликт в страната, който отне живота на стотици хиляди души и изсели милиони.

През 2012 г. правителството на Сирия проведе референдум за нова конституция по средата на гражданската война, който даде на президента Башар Асад монопол върху властта и бе определен от неговите критици в страната и чужбина като „измама“.

Източник: manager.bg