Правителството на Сиера Леоне продаде т.нар. Диамант на мира срещу

...
Правителството на Сиера Леоне продаде т.нар. Диамант на мира срещу
Коментари Харесай

В Сиера Леоне продадоха огромен „Диамант на мира“ за 6,5 млн. долара

Правителството на Сиера Леоне продаде така наречен „ Диамант на мира ” против колосалната сума от 6,5 млн. $. 709-каратовият камък се смята за най-големия, намиран в миналото в северозападната африканска страна и сред 10-ия и 15-ия по величина в международен проект, съобщи БГНЕС.

Още през март тази година диамантът бе открит от евангелисткия свещеник Момох и неговата група. Впоследствие находката бе предоставена на държавното управление в Сиера Леоне с вярата, че облагата от нея ще способства за развиването на страната и по този метод ще обезкуражи добива и продажбата на така наречен „ кървави диаманти ”.

#WhatsUpAfrica | A 709 carat uncut diamond discovered in March 2017 by a group of miners in Sierra Leone fetched $6.5m at a New York auction on Monday. pic.twitter.com/4DesMaaFrO

— #TheGetUp (@TheGetUpTAR) 5 декември 2017 година

Очакването беше сумата за диаманта да обезпечи „вода, електричество и положителни пътища за хората“. Окончателната му цена обаче докара до всеобщо отчаяние, защото се очакваше тя да доближи най-малко 7 млн. $. По информация на Агенция Франс Прес „ Диамантът на мира ” е бил закупен от английския ювелирен колос Лорънс Граф, който е създател на известната бижутерийна компания „Граф Даймъндс“ и има една от най-богатите сбирки на редки диаманти в света.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР