Правителството на Швеция не планира да провежда референдум, ако неговият

...
Правителството на Швеция не планира да провежда референдум, ако неговият
Коментари Харесай

Шведският премиер изключва референдум за членство в НАТО

Правителството на Швеция не възнамерява да организира референдум, в случай че неговият парламент . Това съобщи в петък министър председателят Магдалена Андершон, представена от " Ройтерс ".

Тя отсече, че референдумът е " неприятна концепция ".

" Не мисля, че това е въпрос, който е подобаващ за референдум, сподели тя пред кореспонденти. Има доста информация за националната сигурност, която е поверителна, значими въпроси, които не могат да бъдат обсъждани. "

Шведският парламент преразглежда политиката за сигурност с отчет, който се чака в средата на май. Отделно, личната партия на Андершон, социалдемократите, обмисля дали да отдръпна възраженията си против участието в НАТО.
 Столтенберг даде обещание бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО
Столтенберг даде обещание бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни аплайват за участие

С болшинството в Народното събрание, което поддържа участието, ръководещите социалдемократи се преглеждат като най-голямата спънка пред Швеция да кандидатства за присъединение към алианса от 30 страни.

Лидерът на Умерените, най-голямата опозиционна партия, също отхвърли апелите за референдум по въпроса.

Самата Андершон разгласи на 13 април, че има намерение да подаде заявката на срещата на Алианса в Мадрид на 30 юни. Преди това ръководещата партия на Андершон ще организира решаваща среща по въпроса на 24 май.

В Швеция ще се проведат парламентарни избори през септември.

Проучване на публичното мнение на Demoskop, оповестено на 20 април във всекидневника Aftonbladet, сподели, че 57% от шведите поддържат присъединението към НАТО, по отношение на 51% през март.
 Финландия и Швеция по едно и също време афишират кандидатурите си за НАТО
Финландия и Швеция по едно и също време афишират кандидатурите си за НАТО

Очаква се това да стане в средата на месец май

Припомняме, че по-рано през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Финландия и Швеция ще могат бързо да се причислят към НАТО, в случай че решат да изискат участие във военния алианс.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, към този момент предизвести, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.

В началото на април стана ясно, че държавните управления на Финландия и Швеция са декларирали предпочитание да се причислят към НАТО още през лятото заради заплашителното усещане, което оставя в двете страни съветската военна инвазия в Украйна.
 Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО
Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР