Шри Ланка ще разследва твърденията за съучастие на разузнаването в бомбените атентати през 2019 г.

...
Правителството на Шри Ланка ще назначи парламентарна комисия, която да
Коментари Харесай

Правителството на Шри Ланка ще назначи парламентарна комисия, която да разследва твърденията, направени в британски телевизионен репортаж, че разузнаването на Шри Ланка е имало съучастие в атентатите на Великден през 2019 г., които убиха 269 души .

Министърът на труда Мануша Нанаякара каза пред парламента във вторник, че подробностите за разследването ще бъдат обявени скоро.

Мъж, интервюиран във видеоклиповете на Channel 4, публикувани във вторник, каза, че е уредил среща между местна група, вдъхновена от ИДИЛ (ISIS), и висш служител на държавното разузнаване, за да измислят заговор за създаване на несигурност в Шри Ланка и да позволят на Готабая Раджапакса да спечели президентските избори по-късно същата година.

Азад Маулана беше говорител на отцепническата група на бунтовниците от Тамилските тигри, която по-късно се превърна в продържавна въоръжена група и помогна на правителството да победи бунтовниците и да спечели продължилата десетилетия гражданска война в Шри Ланка през 2009 г.

Раджапакса беше висш служител на отбраната по време на войната, а по-големият му брат, Махинда Раджапакса, беше победен на изборите през 2015 г. след 10 години на власт.

Група шриланкийци, вдъхновени от групировката ИДИЛ, извършиха шестте почти едновременни самоубийствени атентата в църкви и туристически хотели на 21 април 2019 г.

Атаките убиха 269 души, включително богомолци на службите в неделя на Великден, местни жители и чуждестранни туристи, и съживиха спомените за честите бомбардировки по време на четвъртвековната война.

Страховете за националната сигурност позволиха на Раджапакса да дойде на власт. Той беше принуден да подаде оставка миналата година след масови протести заради най-тежката икономическа криза в страната.

В програмата на Канал 4 Маулана каза, че е уредил среща през 2018 г. между вдъхновени от ИДИЛ бойци и висш офицер от разузнаването по заповед на шефа си по това време, Сиванесатурай Чандракантан, лидер на бунтовническата група, превърнала се в политическа партия.

Маулана каза, че Чандракантан се е срещнал с групата в затвора, докато е бил задържан по обвинения в убийство, и е открил, че те могат да бъдат полезни за създаване на несигурност в страната.

Маулана каза пред Канал 4, че не е участвал в срещата, но офицерът от разузнаването му казал по-късно, че създаването на несигурност е единственият начин да върне семейство Раджапакса на власт.

След като бяха публикувани записите от охранителните камери на бомбените атентати, Маулана разпозна лицата на нападателите, носещи натоварени с бомби раници, като тези, на които той беше уредил среща с офицера от разузнаването, каза Маулана в програмата.

Канал 4 съобщи, че Маулана е бил интервюиран от следователи на ООН и европейските разузнавателни служби относно твърденията му.

Нито Чандракантан, нито Раджапакса са коментирали твърденията.

Про-Раджапакса законодателят Mahindananda Aluthgamage отхвърли твърденията в документалния филм. Той каза пред парламента, че Раджапакса няма причина да взривява бомби или да използва атентатори самоубийци, за да бъде избран, тъй като обществената подкрепа вече е на негова страна, както се вижда от резултата от местните избори, проведени през 2018 г.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР