Правителството на Северна Македония създава ново звено за борба с

...
Правителството на Северна Македония създава ново звено за борба с
Коментари Харесай

Скопие прави нов орган за борба с корупцията

Правителството на Северна Македония основава ново звено за битка с корупцията на фона на новия скандал за злоупотреби по високите етажи на властта, който люлее ръководството от средата на юли и стана прочут като " Рекет ".

Новото звено ще се управлява от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски и включва още министъра на правораздаването Рената Дескоска, както и ръководителите на Бюрото за социална сигурност, на финансовата полиция, на митниците и на данъчната работа на страната. Звеното е " изцяло готово да се сложи в услуга на прокуратурата и съда " и да им помогне в осъществяване на дилемите им, се споделя в публично известие на държавното управление.

Създаването на новия орган идва в разгара на абсурда " Рекет ", който хвърли сянка върху Специализираната прокуратура, която бе основана преди 4 година и застрашава репутацията на социалдемократическото държавно управление на Зоран Заев. Мандатът на прокуратурата изтече и е нужно ново политическо съглашение за удължение на мандата. Междувременно, малко преди да изтече мандатът й, шефката на спецпрокуратурата Катица Янева ненадейно подаде оставка, а телефонът й бе иззет в границите на следствие, което разпали аферата " Рекет ". Прокуратурата за битка с проведената престъпност и корупцията в Скопие на 15 юли стартира следствие против предприемача Боян Йовановски и го сложи под домакински арест, с мярка за неотклонение е и обвиненият му съизвършител Зоран Милевски. Те са обвинени, че изнудвали предприемача Орце Камчев, който е обект на следствие на спецпрокуратурата, с заричане да му спомагат пред Янева да получи по-малко наказване и даже следствието против него да бъде прекъснато. Във вторник съд в Скопие удължи ареста на Йовановски и Милевски с още 30 дни. Камчев преди 2 г. е препоръчан за почетен консул на България в Охрид, само че Скопие отхвърля.

В края на предходната седмица италианският в. " Ла Верита " разгласява записи, намекващи за корупция в прокуратурата в Скопие. В случая, наименуван " Рекет ", е забъркан и предприемач, който България искаше да бъде почетен консул на страната в западната ни съседка. На един от записите се чува гласът на Янева, а в различен Йовановски изяснява, че е приказвал по случая с премиера Заев. Министър-председателят обаче отхвърли да е забъркан. Заев изрично отхвърли и опцията в страната да бъдат извършени предварителни парламентарни избори заради аферата " Рекет ".

 

ПОЗИЦИЯ

" Това държавно управление се управлява от лицето, което подаде сигнал за тази спекулация. Нямам никакво желание да разисквам въпроси като провеждането на предварителни избори и оставки. Изборите ще бъдат постоянни, само че може да бъдат извършени и през октомври следващата година, в случай че някой счита, че тогава ще ги завоюва ", акцентира Заев.  " След всички огромни политически решения и промени, които направихме всички дружно, в този момент, когато се намираме на прага пред пълноправното участие в НАТО и започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, би трябвало да дадем късмет на страната и жителите да почувстват изгодите от тези промени ". Заев съобщи, че няма да разреши една дребна " група нарушители, някакъв си суетлив публицист и един п.дал да смъкват кабинета ", добави той. Изказването му бе остро атакувано и поради обидата към хомосексуалната общественост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР