Правителството на Саудитска Арабия вербувало двама служители на Twitter, за

...
Правителството на Саудитска Арабия вербувало двама служители на Twitter, за
Коментари Харесай

Саудитска Арабия имала шпиони в Twitter, единият успял да избяга

Правителството на Саудитска Арабия вербувало двама чиновници на Twitter, с цел да се снабди с персоналните данни на критици на режима, написа БГНЕС, базирайки се на CBS.
Федерален прокурор в Сан Франциско повдигна обвинявания на двамата мъже, които към този момент не работят в интернет колоса.
Сред шпионираните консуматори на Twitter бил известен публицист който има над 1 милион почитатели в обществената мрежа, както и други критици на държавното управление в Рияд.
На двамата вербувани, които не били на позиция, осигуряваща им достъп до персоналните данни на потребителите, било платено със скъпи часовници и банкови преводи за десетки хиляди долари към техни секрети банкови сметки. Двамата са упрекнати в работа като сътрудници на Саудитска Араби,я без да разкрият това свое качество пред управляващите в Съединени американски щати.
На Ахмад Абуамо, който напуснал позицията на управител на медийните партньорства през 2015 година, е повдигнато и обвиняване в предоставяне на подправени показания на сътрудници на ФБР. Абуамо основал компания с лимитирана отговорност, посредством която да получи 100 000 $ от държавното управление на Саудитска Арабия, настояват прокурорите. Според обвиняването, седмица откакто се срещнал с сътрудник на Рияд в Лондон, Абуамо почнал да влиза в персоналните данни на потребителите на Twitter, от които се интересували в Саудитска Арабия.
Другият вербуван се споделя Али Алзабара. Той работел в Twitter като инженер, а Саудитска Арабия му платила полет до Вашингтон, с цел да се срещне с неназован родственик.
" Седмица, откакто се върнал в Сан Франциско, Алзабара почнал да влиза без разрешение в базата данни с персонална информация на консуматори на Twitter ", написа в обвиняването.
Абуамо е арестуван, до момента в който Алзабара избягал в Саудитска Арабия. Когато било разкрито, че е влизал в базата данни с персонална информация, той бил привикан от шефовете си в Twitter, с цел да даде пояснения. Алзабара споделил, че го правел от любознание. Служебният му преносим компютър бил лишен, а той бил краткотрайно отхвърлен от служба, която включвал техническа поддръжка на уеб страницата на Twitter. На идващия ден той се качил на полет за Саудитска Арабия дружно със брачната половинка и щерка си и написал на Twitter имейл от самолета, че напуща. Досега управляващите в Съединени американски щати не са съумели да го открият.
Саудитска Арабия имала интерес към данните на 6000 души, измежду които 33-ма, за които Рияд публично поискали информация по неотложност от Twitter. Предполага се, че с информацията саудитските управляващи са можели да дефинират къде тъкмо се намират въпросните критици на режима.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР