Правителството на САЩ трябва обяснени за бомбардировките на цивилно население

...
Правителството на САЩ трябва обяснени за бомбардировките на цивилно население
Коментари Харесай

Пашинян очаква обяснения от САЩ за турски F-16 в Нагорни Карабах

Правителството на Съединени американски щати би трябвало обяснени за бомбардировките на цивилно население в Нагорни Карабах от турски Военновъздушни сили с американски изтребители F-16 , разяснява за The New York Times арменският министър председател Никол Пашинян.

Армения неведнъж декларира, че Турция интензивно поддържа Азербайджан по време на борбите в Нагорни Карабах, в това число с потреблението на изтребители F-16 .

В изказване в неделя Международният комитет на Червения кръст осъди " повишаването на офанзивите с тежко оръжие върху обитаеми места ", което е смъртоносно за " за цивилните. В него се споделя, че стотици домове, както и учебни заведения и лечебни заведения, са унищожени или развалени, принуждавайки фамилиите да бягат или да се отдръпват " подземен в неотопляеми изби, криейки се денонощно от насилието ".
 Нагорни Карабах: Баку и Ереван взаимно се упрекват за обстрел на цивилни
Нагорни Карабах: Баку и Ереван взаимно се упрекват за обстрел на цивилни

Стотици хора са убити по време на избухналата в Карабах война

Конфликтът провокира предизвестия за опасности от по-широка война и сложи Съединени американски щати с тяхната огромна и политически авторитетна арменска диаспора в неприятното състояние да гледат по какъв начин Турция, жизненоважен съдружник в НАТО, да разполага самолети F-16 в поддръжка на арменските врагове .

" Съединените щати би трябвало да обяснят дали са дали тези F-16 за бомбардиране на мирни села и спокойно население ", разяснява Пашинян и добави, че е приказвал със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати, Робърт О " Брайън , който е " чул и признал " терзанията и дава обещание да провежда телефонен диалог сред арменския водач и президента на Съединени американски щати .

Администрацията на Тръмп е разсеяна от други по-големи проблеми като Китай и " просто не е обърнала внимание и е била изцяло дезангажирана ", сподели Томас де Вал, английски специалист по района.

Пашинян изясни, че актуалните боеве , почнали на 27 септември след месеци на възходящо напрежение, съставляват " екзистенциална опасност " заради ролята на Турция, чийто предходник, Османската империя е умъртвила към 1,5 милиона арменци в края на Първата международна война. Конгресът на Съединени американски щати и доста страни оповестиха, че клането е " геноцид ", етикет, който Турция настойчиво отхвърля.

Армения също има селективни мемоари от предишното , като Пашинян отхвърля най-лошото безчовечие от войната в Карабах 1991-1994 година - убийството на стотици азербайджански цивилни през 1992 година от арменски бойци покрай град Ходжали - като " чист агитационен трик ".

Армения и Азербайджан имат дълготраен опит в занемаряване или игнориране на предишните контузии - наклонност, която направи съвсем невероятно и двете страни да одобряват законните си недоволства и осуети външните старания за споразумяване на враждата им поради Нагорни Карабах.
 Турция дестабилизира района и работи против мира, предизвести Израел
Турция дестабилизира района и работи против мира, предизвести Израел

Бени Ганц прикани за интернационален напън върху Анкара

" Всяка страна се концентрира извънредно върху личните си контузии и омаловажава тези от другата страна ", добави Де Ваал. " Този ​​конфликт ще продължи най-малко още едно потомство , в случай че не може да бъде сподавен от интернационална интервенция за сигурност " като тази, която потуши войната на Балканите през 90-те години на предишния век, само че това " е доста малко евентуално в актуалната интернационална обстановка ".

Според Пашинян, Азербайджан, от дълго време има очаквания за връщане на Нагорни Карабах със мощ и е " поощрен " от Турция да стартира неотдавнашната си атака против следения от Армения анклав.

" Това е продължение на геноцидната политика, извършена от Турция против арменците ", сподели той. Той упрекна Турция, че освен обезпечава въздушна поддръжка , само че и набира сирийски бойци , които той назовава " наемници и терористи ", с цел да укрепи азербайджанските военни сили на земята.

Турция отхвърли обвиняванията на Армения и назова голословни изказвания, че турски F-16 предходната седмица е свалил арменски аероплан. Вместо това тя приписва спираловидното принуждение на Армения , като министерството на външните работи в Анкара съобщи в неделя, че " Армения е най-голямата преграда за мир и непоклатимост в района ".

Описвайки спора в Нагорни Карабах сред християнска Армения и мюсюлмански Азербайджан като " цивилизационна фронтова линия ", Пашинян сподели, че разногласието " не е за територия ", а включва надалеч по-големи и по-важни залози .

" Арменците в южния Кавказ са последното останало затруднение по пътя на турската агресия към север, юг и изток ", сподели той.
 Помпео прикани за невмешателство от трети страни в Нагорни Карабах
Помпео прикани за невмешателство от трети страни в Нагорни Карабах

Сраженията сред арменските и азербайджанските сили избухнаха още веднъж в неделя

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР