Правителството на САЩ спира визите за еднополови партньори на дипломати

...
Правителството на САЩ спира визите за еднополови партньори на дипломати
Коментари Харесай

САЩ спира визите за еднополови партньори на дипломати без брак

Правителството на Съединени американски щати стопира визите за еднополови сътрудници на дипломати и чиновници на интернационалните организации, в случай че нямат формален брак .
 
Решението, което влезе в действие от началото на тази седмица, провокира остри реакции от бранителите на правата на хората с гей ориентировка . То ще засегне чиновници на Световната банка, НАТО, Организация на обединените нации и други институции.
 
Според новите правила на Държавния департамент задграничните двойки ще би трябвало да показват удостоверение за цивилен брак , за да получат виза за член на семейство на посланик. Само дребен брой от общо 193-те страни членки на Организация на обединените нации обаче са узаконили еднополовите бракове .
 

Решението подсигурява равнопоставено отношение , защото хетеросексуалните сътрудници на дипломатите също нямат право на визи , в случай че връзката им не е скрепена с брак, обявиха от Държавния департамент. Еднополовите бракове в Съединените щати към този момент са законни , по тази причина остарялото предписание към този момент не нужно, а и не е заслужено, акцентират от институцията.
 
Промяна има и в политиката на администрацията към американските дипломати с еднополови връзки , които би трябвало да сключат цивилен брак, с цел да може половинката им да замине с тях на мандат в чужбина.-->
 

Новото предписание ще разрешава редки изключения в случаи, когато дипломатите са от страни, където еднополовите бракове не са разрешени . Но единствено когато американски еднополови двойки са приети там и получат визи за фамилиите си. В такива случаи Съединени американски щати ще си сътрудничи със съответната страна. Няма да има изключения обаче за чиновниците на интернационалните институции като Организация на обединените нации, Международния валутен фонд, Световната банка, Световната здравна организация и други
 
Критиците на решението считат, че то ще затрудни живота на еднополовите двойки в доста страни , където няма опция да узаконят връзката си . А също така има страни, където хомосексуалността е криминализирана. Само 26 страни , или по-малко от 14%, са легализирали еднополовите бракове , съгласно данни на изследователския център „ Пю “. В 72 страни пък хомосексуалността е противозаконна , показват неправителствени организации.
 

В момента в Съединени американски щати живеят 105 фамилии, които ще бъдат наранени от новото предписание. От тях 55 са на дипломати, които работят в интернационалните организации и не биха могли да се възползват от опцията за изключения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР