Правителството на САЩ ще отложи въвеждането на допълнителни мита от

Правителството на САЩ ще отложи въвеждането на допълнителни мита от ...

Сред пощадените“ от американските мита са мобилни телефони и лаптопи.


Правителството на САЩ ще отложи въвеждането на допълнителни мита от 10 процента за определени китайски стоки, включително лаптопи и клетъчни телефони, до 15 декември. Това съобщи днес Службата на постоянния търговски представител на САЩ, цитирана от Ройтерс. 

Първоначално митата трябваше да влязат в сила на 1 септември. Сред другите стоки, митата за които се отлагат, са компютри, конзоли за видео игри, някои играчки, компютърни монитори, определени категории обувки и облекло, уточнява ведомството. Още по тематаСАЩ отлагат поредната порция мита срещу Китай до 15 декември

От планирания митнически режим ще бъдат изключени общо и отделна група продукти, заради "фактори, свързани със здравето, безопасността, националната сигурност и други основания". 

Службата обаче допълни, че все още планира от началото на идния месец да вдигне с 10 процента митата за китайски внос на стойност около 300 млрд. долара, разширявайки обхвата на вносните мита до практически всички китайски стоки, влизащи на американския пазар, отбелязва Асошиейтед прес. 

Отсрочката не обхваща някои стоки от сектора на потребителската електроника, които досега бяха "пощадени" от американските мита, уточнява Ройтерс. Сред тях са смарт часовниците, фитнес тракери, смарт спийкъри и блутут слушалки на водещи марки като Apple и Amazon и Alphabet. 

Китайският вицепремиер Лю Хъ е провел днес телефонен разговор с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин, съобщи китайското министерство на търговията. Представителите на Вашингтон и Пекин са се договорили до две седмици отново да разговарят по телефон.

/БТА/

Източник: investor.bg