Правителството на САЩ разследва революционния китайски смартфон

...
Правителството на Съединените щати търси повече информация за Huawei Mate
Коментари Харесай

Правителството на Съединените щати търси повече информация за Huawei Mate 60 Pro, китайски смартфон, захранван от усъвършенстван чип.

Новото водещо устройство, за което се твърди, че включва нов 5G процесор Kirin 9000s, разработен специално за китайския производител Huawei, наскоро шокира експерти от индустрията, които не разбираха как компанията ще разполага с технологията да направи такъв чип след мащабните усилия на Съединените щати да ограничаване на достъпа на Китай до чуждестранна технология за чипове.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза по време на пресконференция в Белия дом във вторник, че САЩ се нуждаят от „повече информация точно за неговия характер и състав“, за да определят дали страните са заобиколили американските ограничения върху износа на полупроводници, за да създадат новия чип.

През 2019 г. правителството забрани на американските компании да продават софтуер и оборудване на Huawei и ограничи международните производители на чипове, използващи американска технология, да си партнират с Huawei. Правителството цитира предполагаеми опасения за националната сигурност, като потенциал за кибератаки или шпиониране от страна на китайското правителство. Включването на специално създаден 5G чип би било основен показател за Huawei, тъй като се бори с въздействието на ограниченията на САЩ върху своя бизнес с устройства.

Huawei не отговори веднага на искане за коментар.

„Мисля, че реакцията в Китай изглежда е на масово вълнение, защото Huawei, която по едно време се състезаваше да бъде марка смартфони номер едно в световен мащаб, се смята, че се бори обратно на пазара на смартфони с произведени в Китай силикони, и без съмнение е търгувал по мантрата „Произведено в Китай“, каза пред CNN Дейвид Маккуин, директор на фирмата за пазарни проучвания ABI Research.

Но той каза, че пускането също така повдига въпроси относно това как Huawei е успяла да пусне телефона, след като е прекарала последните четири години под ограниченията на САЩ, забраняващи достъпа до 5G технология.

„Въпреки че достъпът до 5G за чипсета е едно нещо, не съм сигурен как компанията успя да осигури всички останали компоненти, които трябва да влязат в 5G смартфон, като усилватели, превключватели и филтри“, каза той.

Когато Huawei представи смартфона Mate 60 Pro в края на миналия месец, той не включи много информация за чипа на продуктовата страница на уебсайта си, освен това обещава по-добро комуникационно изживяване и по-стабилна мрежова връзка. Но миналата седмица консултантската фирма TechInsights направи разбивка на Mate 60, за да разгледа по-отблизо чипа, който изглеждаше като 7-нанометров процесор, произведен от китайската Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

SMIC, която е частично държавна китайска компания, беше включена в експортните ограничения, въведени от правителството на САЩпреди няколко години.

Съветникът по националната сигурност Съливан добави, че Съединените щати „трябва да продължат своя курс на „малък двор, висока ограда“ набор от технологични ограничения, фокусирани тясно върху опасенията за националната сигурност... независимо от резултата.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР