Прокуратурата на САЩ подава правно искане за блокиране на експедиция на Титаник, планирана за 2024 г.

...
Правителството на САЩ подаде искане за спиране на експедиция на
Коментари Харесай

Правителството на САЩ подаде искане за спиране на експедиция на Титаник, планирана за 2024 г., позовавайки се на закон, който защитава и съхранява останките на кораба като гроб.

Експедицията е организирана от RMS Titanic Inc., компания, която притежава изключителните права за спасяване на останките от Титаник.

Съдебната битка идва само няколко месеца след като туристически подводен кораб на Титаник изчезна и претърпя катастрофална имплозия, убивайки всичките петима пътници на борда. Предложението на Съединените щати не е свързано с този инцидент, който включва само обиколка на останките, а не опит за възстановяване на нещо от мястото на корабокрушението.

Контраадмирал Джон Маугер, командир на Първи район на бреговата охрана, говори по време на пресконференция, актуализираща информация за издирването на изчезналата подводница на OceanGate Expeditions, която превозва петима души, за да изследват останките на потъналия Титаник, в Бостън, Масачузетс, САЩ, 22 юни 2023 г. REUTERS/Брайън Снайдер
Контраадмирал Джон Маугер, командир на първия район на бреговата охрана, говори по време на пресконференция, актуализираща информация за търсенето на изчезналата подводница на OceanGate Expeditions, която превозва петима души, за да изследват останките на потъналия Титаник, в Бостън, Масачузетс, САЩ, 22 юни , 2023 г. REUTERS/Брайън Снайдер Браян Снайдер/Ройтерс

В искането, подадено във федерален съд във Вирджиния, САЩ твърдят, че RMS Titanic Inc. трябва да „получи разрешение от министъра на търговията“, преди да извърши „каквото и да е проучване, проучване, спасяване или друга дейност, която физически би променила или нарушила потънал или потънал сайт на R.M.S. Титаник, освен ако не е разрешен от министъра на търговията.

Останките от Титаник са открити за първи път през 1985 г. на канадския континентален шелф. За да защити мястото на корабокрушението от всякаква потенциална вреда или физическа промяна, причинена от американските спасители, Конгресът прие Закона за паметника на Титаник през 1986 г. Законът нареди на Държавния департамент и Националната администрация за океанска атмосфера – която е към Министерството на търговията – да преговори за международно споразумение, което влезе в сила през 2019 г.

RMS Titanic Inc. получи правата за спасяване чрез заповед, издадена от Окръжния съд на САЩ в Норфолк, Вирджиния, през юни 1994 г., според документацията.

САЩ твърдят в съдебни документи, подадени в петък, че според международното споразумение „RMST не е свободен да пренебрегне този валидно приет федерален закон“.

Подобна съдебна битка се проведе през 2020 г.

ФАЙЛ - Тази снимка без дата, предоставена от OceanGate Expeditions през юни 2021 г., показва подводницата Titan на компанията. В понеделник, 19 юни 2023 г., дълбоко в Атлантическия океан течеше спасителна операция в търсене на технологично напредналия подводен кораб, превозващ петима души, за да се документират останките на Титаник, емблематичният океански кораб, потънал преди повече от век. (OceanGate Expeditions чрез AP, файл) ФАЙЛ - Тази недатирана снимка, предоставена от OceanGate Expeditions през юни 2021 г., показва подводницата Titan на компанията. В понеделник, 19 юни 2023 г., дълбоко в Атлантическия океан течеше спасителна операция в търсене на технологично напредналия подводен кораб, превозващ петима души, за да се документират останките на Титаник, емблематичният океански кораб, потънал преди повече от век. (OceanGate Expeditions чрез AP, файл) OceanGate Expeditions/AP/файл

RMS Titanic Inc. заявиха, че искат да възстановят радиото на кораба – искане, което беше удовлетворено през май 2020 г. от окръжен съдия в САЩ. В това подаване съдът заяви, че е установил, че планът на компанията „се стреми да сведе до минимум безпокойството на останалата част от останките на Титаник, включително на корпуса на кораба и останките на онези 1500 души, изгубени при потъването на кораба“. Правителството на САЩ обаче подаде правна жалба за спиране на тази планирана мисия, която в крайна сметка така и не се случи.

RMS Titanic Inc. заяви в периодичен доклад, подаден този юни, че компанията планира експедиция през 2024 г., но „не възнамерява да търси разрешение“, според предложението, подадено от правителството на САЩ.

Американската прокуратура на Източния окръг на Вирджиния каза на CNN: „На този етап не даваме никакви допълнителни изявления освен това, което се съдържа в документацията“.

CNN се свърза с RMS Titanic Inc., както и с адвоката, представляващ компанията, за коментар.

Титаник потъва при първото си пътуване на 14 април 1912 г., след като се сблъсква с айсберг в Северния Атлантик. Корабът нямаше достатъчно спасителни лодки за около 2220 души на борда. Повече от 1500 души загубиха живота си при инцидента, а Титаник се превърна в най-известното корабокрушение в историята.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР