Правителството на САЩ планира да извърши първата екзекуция на федерално

...
Правителството на САЩ планира да извърши първата екзекуция на федерално
Коментари Харесай

Подготвят първа екзекуция на федерално ниво в САЩ от 2003 г.

Правителството на Съединени американски щати възнамерява да извърши първата екзекуция на федерално равнище от близо две десетилетия, написа " Гардиън ".

Даниел Люис Лий от Оклахома ще бъде екзекутиран със смъртоносна инжекция в 16,00 часа през днешния ден във федерален затвор в Индиана. Той е упрекнат в Арканзас през 1996 година за убийството на Уилям Мюлър, продавач на оръжия, брачната половинка му Нанси и 8-годишната им щерка Сара.
 До дни в Съединени американски щати още веднъж връщат смъртното наказване
До дни в Съединени американски щати още веднъж връщат смъртното наказване

Семействата на жертвите ще могат да участват на изтезанията

Екзекуцията, първата във федерален затвор от 2003 година, ще бъде осъществена след решение на федерален апелативен съд в неделя . Съдът анулира заповед от предходната седмица за краткотрайно блокиране осъществяването на смъртната присъда, откакто фамилията на жертвите обявиха, че ще бъдат изложени на огромен риск от заразяване с ковид, в случай че би трябвало да участват на изтезанието . Семейството даде обещание да апелира във Върховния съд.

Решението да се пристъпи към осъществяване на изтезанието, както и на още две по-късно тази седмица, по време на пандемията, която умъртви повече от 135 000 души в Съединени американски щати и се популяризира в пандизите в страната, провокира отговор от страна на цивилен организации и родственици на убитите от Лий.

Решението се подлага на критика като рисков политически ход . Критици настояват, че държавното управление провокира ненужна необходимост към въпрос, който не е с приоритет в листата с проблемите на американците по време на пандемията. Вероятно също ще възобнови националния спор за реформиране на наказателната система на Съединени американски щати по време на президентската акция.

Миналата седмица основният прокурор Уилям Бар съобщи, че правосъдното министерство има задължението да извърши смъртните присъди , постановени от съда. Роднини на убитите от Лий обаче са срещу визията на Министерството на правораздаването и желаят да участват на изтезанието , с цел да се опълчват на всяко изказване, че това е било направено от тяхно име.

Семейството ще би трябвало да пропътува хиляди километри и да бъде очевидец на изтезанието в дребна зала, където безусловно не е допустимо съблюдаване на обществена отдалеченост.

Има четирима инфектирани с ковид в пандиза Terre Haute, където ще бъде осъществена изтезанието.

Семейството на жертвите изиска от правосъдното министерство и Доналд Тръмп да не извършват изтезанието.

Други трима пандизчии би трябвало да бъдат екзекутирани тази седмица, откакто предходната седмица Бар разгласи, че федералното държавно управление възобновява изтезанията, с което се поставя завършек на всекидневен мораториум върху федералното смъртно наказване. Четвърти наказан на гибел ще бъде екзекутиран през август.

Екзекуциите на федерално равнище са редки и държавното управление е екзекутирало с амо трима от възобновяване на смъртното наказване на федерално равнище през 1988 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР