Правителството на САЩ оспорва планираната експедиция за възстановяване на предмети от Титаник

...
Компанията излага артефакти, които са били открити от мястото на
Коментари Харесай

Компанията излага артефакти, които са били открити от мястото на дъното на Северния Атлантик, от сребърни прибори до парче от корпуса.

Битката на правителството на САЩ за спиране на експедицията в Окръжния съд на САЩ в Норфолк, Вирджиния - което има значение за спасяването на Титаник в чужбина - зависи от федералния закон и пакт с Обединеното кралство за третиране на корабокрушението като свещено гробно място.

Спорът идва повече от два месеца след близо до потъналия океански кораб, убивайки петима души.

Корабът се удари в айсберг и потъна през 1912 г., докато беше на първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк, убивайки повече от 1500 от 2208 пътници и екипаж на борда.

Сред опасенията на правителството на САЩ е възможното обезпокояване на човешки останки, които все още съществуват.

Потопяемият крайпътен знак Titan в клон на американското метро е осъден като „неприятен"

„RMST не е свободен да пренебрегне този валидно приет федерален закон, но това е заявеното му намерение“, твърдят американски адвокати в съдебни документи, подадени в петък. Те казаха, че корабокрушението „ще бъде лишено от защитата, предоставена му от Конгреса“.

Експедицията на RMST е планирана ориентировъчно за май следващата година, според доклад, подаден в съда през юни.

< p>Прочетете повече:
„Удивителното“ цифрово сканиране на Титаник разкрива останките, каквито не сте виждали досега
Нови кадри от Титаник показват останките с „най-високо качество“

Първото сканиране на Титаник в пълен размер< p>Компанията планира да извади артефакти от останките

Компанията заяви, че планира да направи снимки на цялата останка, включително „вътре в останките, където влошаването е отворило пропасти, достатъчни да позволят на дистанционно управлявано превозно средство да проникне в корпуса без да се намесва в настоящата структура".

RMST каза, че ще възстанови артефакти от полето с отломки и "може да възстанови свободно стоящи обекти вътре в останките", което може да включва "обекти от вътрешността на стаята на Маркони, но само ако такива предмети не са прикрепени към самата останка".

Стаята на Маркони съдържа радиото на кораба - безжична телеграфна машина на Маркони - която излъчва все по-неистови сигнали за бедствие на кораба, след като се удари в айсберга.

Съобщенията с морзовата азбука бяха приети от други кораби и приемни станции на сушата, което помогна за спасяването на живота на около 700 души, които избягаха в спасителни лодки.

„В момента компанията не възнамеряват да нарежат останките или да отделят която и да е част от останките," заяви RMST.

Повече подробности за Титаник, разкрити във видео

RMST преди това оспори опитите за "нарушаване" на правата му за спасяване

Компанията каза, че ще „работи в сътрудничество“ с Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), американската агенция, представляваща обществения интерес към останката.

RMST каза, че не възнамерява да иска разрешение, но правителствени адвокати на САЩ казаха, че фирмата не може да продължи без такъв, твърдейки, че RMST се нуждае от одобрение от министъра на търговията на САЩ, който ръководи NOAA.

Компанията не е подала отговор в съда, но преди това е оспорила конституционността на усилията на САЩ да "нарушат" правата си за спасяване на останки в международни води.

Фирмата твърди, че само съдът в Норфолк има юрисдикция, посочвайки вековен прецедент в морското право.

Правителството на САЩ и RMST участваха в почти идентична съдебна битка през 2020 г. относно предложена експедиция, която можеше да влезе в останките, за да извади радиото, но производството беше прекратено поради пандемията на коронавирус и никога не се осъществи.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР