Правителството на САЩ е гарант за изпълнението на договорите за

...
Правителството на САЩ е гарант за изпълнението на договорите за
Коментари Харесай

МО към Радев: Националният ни интерес е защитен в договорите за F-16

Правителството на Съединени американски щати е поръчител за осъществяването на договорите за придобиването на изтребители F-16 от България

Това се споделя в отговора на Министерството на защитата на въпросите, сложени от президента Румен Радев по отношение на четирите проектодоговора с американската страна за новите бойни самолети за българските Военновъздушни сили.

В текста се припомня, че става дума за контракти сред държавните управления на България и Съединени американски щати и по силата на това американското държавно управление се ангажира с осъществяването на договорите от страна на американските компании. В случай на закъснение или несъблюдение на споразуменията, то ще наложи същите наказания, както в случай че договорите бяха за американските Военновъздушни сили, показват от МО в отговор на въпрос на Радев дали са предпазени националните ни ползи.

" В тази връзка, националните ползи са предпазени по този начин, както държавното управление на Съединени американски щати пази своите ползи при взаимоотношенията си с американските компании ", разясняват от министерството.

Подчертава се, че се подсигурява превъзмогването на недостига в качествата на военновъздушните ни сили. Изпълнени са всички условия за бойните благоприятни условия на самолетите и за тяхното въоръжение, по този начин, както са заложени в Проекта за капиталов разход, признат от Народното събрание. Същото важи и за условието за наземно техническо съоръжение.

" Няма ограничаване в функциите, които би трябвало да извършва многофункционалния аероплан в сходство с Проекта за капиталови разноски. Самолетите са изцяло оборудвани с хардуер и програмен продукт, допускащ осъществяването на задания " въздух-въздух ", " въздух-повърхност " и целеуказване/разузнаване.Договорите плануват придобиване на комплект от последните модификации на авиационните управляеми ракети " въздух-въздух " за близки (AIM-9X II) и междинни дистанции (AIM-120C7), като и комплект неуправляемо въоръжение " въздух-повърхност ". С цел понижаване на цената, количеството на ракетите AIM-9X II е понижено на половина -от 24 бр. на 12 бр. " - се споделя в отговора.

Разминаване с плана има при периодите на доставка. Първите два самолета няма да бъдат доставени у нас две години след влизането на контракта в действие. България ще получи осемте изтребителя през 2023 и 2024 година, а първите два в началото ще останат в Съединени американски щати, където ще се употребяват за образованието на българския инженерно-технически състав. Третият и четвъртият аероплан, които ще бъдат създадени, ще са първите доставени в страната ни. Планирано е това да стане в средата на 2023 година

В края на петата година българските Военновъздушни сили ще са получили всички самолети с въоръжението за тях и ще е завършил процесът на подготовка на летателния и инженерно-техническия състав.

Българските екипи ще бъдат подготвени да правят всички действия, за които страната ни ще придобие съоръжение и техническа документи.

Напълно са изпълнени условията на Проекта за капиталов разход за доставка на аварийните елементи, средствата за наземно обслужване, средствата за образование и самото образование, както и въоръжението.

За разлика от конкурентните предложения, не се постанова да се подписват спомагателни контракти по придобиването на самолетите, с изключение на четирите договора, които бяха показани в Народното събрание.

" За разлика от другите оферти, не е належащо сключването на спомагателни контракти за закупуване на съоръжение, въоръжение и/или лицензи от трети страни. " - показват специалистите на МО.

Тъй като виталният цикъл на самолетите е 40-45 години, след това ще би трябвало да се подписват контракти за доставки и услуги, което категорично е планувано в капиталовия план. Посочва се, че сумата за придобиване е сред 30 и 50 на 100 от общата цена на целия витален цикъл, а сред 50 и 70 на 100 са за обезпечаване на употребата.

В договорите с американското държавно управление е обезпечена поддръжката и употребата на самолетите през първите три години.

" Впоследствие, след привършване на първичния интервал, следва да се подписа дълготраен контракт за поддръжка на самолетите, каквато е одобрената процедура в редица страни от НАТО и Европейски Съюз. По този метод не се постановат непрекъснати процедури и подписване на контракти за доставки и услуги. " - разясняват от МО.

" Предполагаемите годишни разноски за интегрирана логистична поддръжка се чака да бъдат от порядъка на 30-40 млн. лв., при общ годишен нальот 1500 часа. Тези разноски ще бъдат обезпечавани след третата година от бюджета на Министерството на защитата и не са част от сегашния план за капиталов разход. " - прецизират от министерството.

Общата планирана цена по четирите контракта е 1.256 милиарда щатски $.

При подготовка на проектодоговори за придобиване на високотехнологични отбранителни артикули, чието произвеждане зависи от закупуване на материали, наемане на експерти за направа, комплектация/интеграция и оценка на качеството и обмисляне на доставки и даване на нужното образование 2 или 3 години след подписване на договорите, не е реалистично да се пресметна и даде закрепена цена. (...) Въпреки това Правителството на Съединени американски щати поема ангажимент да направи всичко допустимо за обезпечаване на изделията на посочените цени в долари и в границите на посочената наличност. " - се споделя още в изказването.

Страната ни може да генерира доходи от предплатеното заплащане за самолетите, в случай че бъде подписано съглашение с Банката на Федералния запас на Съединени американски щати в Ню Йорк, Агенцията за съдействие в региона на защитата на Съединени американски щати и българското Министерство на защитата. Нетната рентабилност в този случай е към 1.5%. Същевременно се заобикаля заплащането на негативни лихви по сметки в левове и евро на страната в Българска народна банка.

Условията по програмата за задграничните военни продажби на Съединени американски щати, в това число тези, които се отнасят до възможна смяна в общата планирана цена, са обществени и налични на уеб страницата на Агенцията за подкрепяне в региона на сигурността. Всяка смяна в общата планирана цена става посредством в допълнение съглашение, което още веднъж предстои на ратификация.

В отговор на въпроса на Радев за възможните разноски по налози, такси, мита и други сходни заплащания се споделя, че е неточно те да се показват като увеличение на цената от бюджетна позиция или от гледната точка на националния интерес, защото те не излизат отвън България и не нарушават салдото на държавния бюджет. Същевременно огромна част от доставките - самолетите и аварийните елементи за тях, са освободени от мита.

В договорите няма условия България да поеме заплащания вместо американската страна при импорт на съоръжение от трети страни.

В общата сума по договорката е включена цената на разноските за осъществяване на sitesurvey за създаване на нужната инфраструктура в главната оперативна база.Инфраструктурата на летището за непрекъсната дислокация на самолетите не е част от контракта.

Министерството опровергава изказванието на Радев, че страната ни ще заплати по контракта за съоръжение, което да остане благосъстоятелност на американската страна.

" Изключително неправилно е тълкуването, че Република България заплаща съответно съоръжение, което след това остава благосъстоятелност на Съединени американски щати. В случая става въпрос за възнаграждение на услуги, които държавното управление на Съединени американски щати ще извършва в интерес на Република България, като за осъществяването на тези услуги -генериране/осъвременяване въз основата данни за системата за самоотбрана, генериране/осъвременяване въз основата данни за различаване на въздушни цели и така нататък, държавното управление на Съединени американски щати ще придобие хардуер, обезщетен от нас, който в процеса на осъществяване на договорите, а и в бъдеще ще бъде употребен единствено и само за потребностите на Република България. Поради обстоятелството, че за генерирането на тези бази с данни, още веднъж означаваме - в интерес на Република България, се употребява американска секретна информация, която не се дава в недопечен (необработен) тип, всички тези действия се правят на територията на Съединени американски щати. Тези бази с данни са неповторими за всяка една страна консуматор и заради тази причина за всяка страна държавното управление на Съединени американски щати придобива обособен хардуер. " - разясняват военните специалисти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР