Правителството на Сърбия гласува предложение за позитивен ребаланс на бюджета,

...
Правителството на Сърбия гласува предложение за позитивен ребаланс на бюджета,
Коментари Харесай

Увеличават заплатите в обществения сектор на Сърбия с между 8 и 15%

Правителството на Сърбия гласоподава предложение за „ положителен ребаланс ” на бюджета, който планува нарастване на заплатите от 1 ноември с 8 до 15%. Това съобщи пред публицисти министър-председателят на страната Ана Бърнабич, представена от МИА.

 © Архив/БГНЕС
Най-голямо нарастване на трудовото заплащане – 15 %, ще получат медицинските сестри и техническите лица, а с 10% ще набъбнат заплатите на лекарите. Най-голямо нарастване след бранш опазване на здравето ще има за чиновниците в региона на науката и културата, чиито хонорари ще бъдат увеличени с 10%.

Нарастване на заплатите с 9% е планувано за чиновниците в региона на образованието, съдиите, прокурорите, службите за обществена отбрана и силите за сигурност. Заплатите на чиновниците в държавната администрация ще бъдат увеличени с 8 %.

Според Бърнабич, сходна стъпка не би била допустима без въведените през 2014 година ограничения за фискална консолидация и без дисциплината, спазвана от нейното държавно управление.

Сръбският министър председател разгласи, че от 1 декември всички пенсионери ще получат еднократна помощ в размер на 42 евро, а плануваното нарастване на пенсиите от 1 януари 2020 година ще бъде с минимум 5 %.

Министърът на финансите Синиша Мали разгласи, че размерът на междинната работна заплата в Сърбия през декември ще доближи 500 евро.

Планираният растеж на стопанската система на страната е 4 %, като се чака общият растеж на вложенията да доближи 9,2 %. Очаква се безработицата да намалее до едноцифрено число.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР