Правителството на Румъния реши да насърчи консумацията на здравословни и

...
Правителството на Румъния реши да насърчи консумацията на здравословни и
Коментари Харесай

Румъния намали наполовина ДДС за здравословни агро храни

Правителството на Румъния реши да насърчи потреблението на здравословни и обичайни храни, като понижи ставката на Данък добавена стойност от 9% на 5%.

„ С цел да се насърчи потреблението на здравословна храна и да се усилят продажбите на румънски обичайни, планински, екологични, органични, био или други типове артикули, позволени от министерството на земеделието, държавното управление реши да понижи на 5% ставката на Данък добавена стойност за продажбата на хранителни артикули, в това число питиета, само че без алкохолните питиета ", съобщи финансовият министър Еуген Теодоровичи.

Правителството счита, че мярката ще сътвори бюджетни загуби в размер на 175 милиона евро през идващите четири години, само че упорства, че ще бъде от решаващо значение за поддръжка на вътрешното ползване на висококачествени хранителни артикули, защото това ще понижи цените и усили продажбите, както и ще подтиква развиването на семеен бизнес в селските райони.

" Това може и да способства за понижаване на цените за потребителите, като се има поради, че цената на този тип артикули нормално е по-висока от тази на сходни артикули заради високите индустриални разноски ", отбелязва държавният документ.Правителството в Румъния съобщи още, че потребителите от ден на ден се интересуват от висококачествена храна, която основава търсене на характерни артикули, като да вземем за пример тези, които не включват синтетични добавки.

В допълнение - високата смъртност и увеличението на затлъстяването, изключително измежду младежите, са провокирали паника. Според последния отчет на Европейски Съюз, Румъния има втората най-висока смъртност след България, с 1530 смъртни случая на 100 000 поданици, до момента в който междинната за Европа е 1036 смъртни случая / 100 000 поданици. Сърдечно-съдовите и мозъчните болести са главната причина за гибелта в северната ни съседка.

Въпреки че Румъния има най-нисък % на затлъстяване в Европейски Съюз от 9,1%, процентът измежду подрастващите се е нараснал повече от два пъти през последното десетилетие.Общата ставка на Данък добавена стойност в Румъния е 19%, а понижената ставка е 9%. Някои артикули и услуги, като книги, медикаменти, туристически услуги и нови жилища, се таксуват с 5%. Данък добавена стойност е най-важният източник на доходи за румънския бюджет, като способства с към една пета от приходите на бюджета.

Държавите-членки по принцип са свободни да ползват понижени ставки за хранителни артикули. Те могат също по този начин да понижат ставките на Данък добавена стойност за (дори и доста малка) част от питателните артикули или да ползват разнообразни понижени ставки за другите подкатегории храни, при изискване че сходни артикули, предлагани на пазара, не получават друго данъчно отнасяне (принципа на фискалния неутралитет).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР