Правителството на Румъния падна при вот на недоверие в местния

...
Правителството на Румъния падна при вот на недоверие в местния
Коментари Харесай

Правителството на Румъния падна при вот на недоверие

Правителството на Румъния падна при избор на съмнение в локалния парламент, оповестяват румънски медии.
Внесеното от румънските опозиционни партии предложение против държавното управление на премиера Виорика Дънчила беше прокарано с 238 гласа при нужни минимум 233 депутати в 465-местния парламент.
Предложението, озаглавено "С цел да възстановим Румъния, държавното управление на Дънчила би трябвало неотложно да бъде свалено ", беше импортирано няколко дни преди формалния старт на акцията за президентските избори през ноември. През 2020 година страната ще организира парламентарни и локални избори.
Социалдемократическото държавно управление на Дънчила, което ръководи страната от края на 2016 година, изгуби парламентарното си болшинство през август, откакто дребният съдружен сътрудник Алианс на либералите и демократите (ALDE) отдръпна поддръжката си. Преди това Дънчила оцеля на няколко пъти при избор на съмнение.
Днешният избор се състоя след плевел спор в Народното събрание.
По време на речта си Дънчила упрекна опозицията в безнаказаност, защото е инициирала предложение за избор на съмнение без първо да показа опция или стратегия за ръководство. Тя също атакува президента Клаус Йоханис, че съставлява ползите на опозиционната Национална демократична партия (PNL) и че се "подиграва с конституцията и ползите на румънците ".
В отговор опозиционни депутати оповестиха, че държавното управление на Дънчила е нелегитимно поради обстоятелството, че не получи избор на доверие в Народното събрание, откакто изгуби съдружния си сътрудник.
В петък президентът Клаус Йоханис стартира съвещания с всички парламентарни групи, а по-късно ще номинира този, който може да получи поддръжката на Народното събрание. Румънски медии означават, че е мъчно да се предвижда кой ще е новият министър председател на страната.
Въпреки сполучливия избор на съмнение Националната демократична партия няма болшинство в Народното събрание. "Про Румъния " и ALDE поддържаха предлагането, само че техните водачи оповестиха, че няма да гласоподават в интерес на кабинет, воден от Националната демократична партия. Но в случай че президентът успее да контракти задоволително поддръжка за министър председател от Националната демократична партия, това значи, че Румъния ще има "правителство на малцинството ", което евентуално ще има проблеми при всеки ход в Народното събрание.
При различен сюжет Виктор Понта, някогашен министър председател от Социалдемократическата партия и в този момент водач на "Про Румъния ", разгласи, че при няколко случая е открит за образуване на коалиция със социалдемократите, само че в случай че Виорика Дънчила и съдружниците й бъдат отстранени. Следователно може да бъде образувана нова коалиция сред социалдемократите, ALDE и "Про Румъния ", само че евентуално президентът няма да е податлив да й разпореди мандат, защото включва социалдемократите.
Ако президентът и политическите партии се схванат бързо, има вид актуалният кабинет да продължи да ръководи 45 дни, т.е. до президентските избори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР