Правителството на Ренета Инджова е осемдесет и четвъртото правителство на

...
Правителството на Ренета Инджова е осемдесет и четвъртото правителство на
Коментари Харесай

В България е съставено правителство начело с Ренета Инджова

Правителството на Ренета Инджова е осемдесет и четвъртото държавно управление на Република България (първото служебно на РБ), назначено с Указ № 213 на президента на републиката от 17 октомври 1994 година Управлява страната до 25 януари 1995 година, след което е наследено от държавното управление на Жан Виденов.
Това е първото и до момента само държавно управление на България с жена министър-председател, счита се за едно от сполучливите държавни управления на България след 1989 година, като завършва работата си с нараснал рейтинг. Правителството съумява да овладее и спре наклонността на продължителното обезценяване на лв. и въпреки и минимално, усилва заплатите и пенсиите, прави приватизационни покупко-продажби на стойност 3 милиарда остарели лв..
Правителството се образува, вследствие отхвърли на Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия да образуват съдружен кабинет, заради което Желю Желев е заставен да разпусне 36-ото Народно заседание и да насрочи нови парламентарни избори за 18 декември 1994 година
На 17 октомври 1994 година Инджова става министър-председател в служебно държавно управление – държавното управление, назначено от президента Желю Желев, което ръководи с тримесечен мандат до 26 януари 1995.
Със стъпването си в служба Министър-председател, Ренета Инджова обществено афишира „ тотална война с растящата престъпност “. Наложени са ограничения за попречване на приключването на класифицирана информация, като се не разрешава изнасянето на служебни документи от служителите в държавните институции. Възложено е на Националната Служба за Охрана (НСО) да реализира надзор за спазването на заповедта.
Привикани в Министерство на вътрешните работи са представители на охранителни компании, като след това Министърът на вътрешните работи Чавдар Червенков декларира, че разполага с данни кои са компаниите, които се занимават с рекет.
Уволнени са шефа на Комитета по туризъм Емил Лозанов, шефовете на хотел „ София “ и парк-хотел „ Москва “ Марин Грозданов и Любомир Веселинов. Сменен е надзорния съвет на Агенцията за приватизация в лицето на Феодор Горанко, Димитър Христов, Лиляна Стоянова и Меглена Кунева. Отстранен е Изпълнителния шеф на Центъра за всеобща приватизация. В началото на ноември петима от шефовете на Министерство на вътрешните работи се разделят с постовете си. Директорът на „ Финансово-стопански “ отдел на Министерството на финансите – Иванка Гугалова е уволнена заради непозволено превишаване на разноските за командировъчни на чиновниците от Министерски съвет. На 10 ноември 1994 година служебният кабинет освобождава Председателя на Националната комисия по цените Васил Пехливанов, заради непросветеност и неефикасен надзор върху повишаването на стоките с следени цени. На 17 ноември 1994 година е отхвърлен Никита Шервашидзе – началник на Комитета по енергетика. Основен претекст за уволнението са контракти, които нарушават държавния интерес. Сменени са началниците на ГУ „ Митници “, ръководство „ Държавни разноски “ и зам. началника на Главно ръководство „ Данъчна администрация “.
По сигнал за престъпления, свързани с изгубването на информация за 960 промишлени компании, изпратен от Ренета Инджова до прокуратурата през ноември, основният прокурор Иван Татарчев стартира инспекция на някогашния министър на индустрията Румен Биков и някогашния министър на труда и обществените грижи Евгени Матинчев. Изчезналите папки, съдържат финансови резултати, доклад за приходите и разноските, личен състав, работни заплати, пазари, контрагенти, подписани контракти и сътрудници.
Служебното държавно управление стартира и приключва по време на своя мандат деривацията „ Скакавица – Джерман “, която възвръща естественото водоподаване в град София. Водният режим, съгласно тогавашния кмет Александър Янчулев, е провокиран заради нараснало потребление на водни запаси от „ Кремиковци “, и зад него седят корпоративни и свързани с идните избори ползи на „ Мултигруп “.
Кабинетът взема решение да удвои броя на следователите заради големия брой висящи каузи, очакващи решения. Инициирана е проверка в НЕК, заради настояването на електрическата компания за незабавно повдигане на цените на тока и електрическата енергия.
По време на мандата, служебното държавно управление на Ренета Инджова приема над 250 нормативни акта.
Индексират се приходите на популацията, като минималната работна заплата е нараснала с 18.13%, от 1814 лева на 2143 лева Повишени с 18.13% са майчинските, детските надбавки и компенсациите за безработните. 13-та пенсия в размер на 450 лв. получават пенсионерите. Общините получават спомагателни 600 млн. лв. за нарастване на заплатите на лекари и учители с 18%. Също с толкоз е нараснало заплащането във всички държавни ведомства. Приета е стратегия за младежка претовареност.
На 19 декември 1994 година, по време на втория си месечен доклад пред обществеността, министър председателят Ренета Инджова декларира, че „ законодателството предизвиква престъпността и всеки опит да се допре проведената престъпност опира до добре скроени контракти и чисти правни форми “. Според нея законодателството „ толерира, протежира и усъвършенства “ развиването на престъпността, която е достигнала етап мафията да е в симбиоза с формалната власт.
В края на мандата си, Инджова обществено упреква предходния министър председател – професор Любен Беров, че неговото държавно управление е било държавно управление на Мултигруп.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР