Правителството на президента Еманюел Макрон е изправено пред два вота

...
Правителството на президента Еманюел Макрон е изправено пред два вота
Коментари Харесай

Моментът на истината: Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Правителството на президента Еманюел Макрон е изправено пред два вота на съмнение в Националното заседание. Те бяха импортирани от опозицията, откакто ръководещите взеха решение да заобиколят долната камара на Народното събрание и прокраха спорната пенсионна промяна без гласоподаване.

Министърът на финансите Бруно льо Мер дефинира, вотът ще бъде " моментът на истината " за държавното управление. За да го смъкват, съперниците на Макрон се нуждаят от поддръжката на 287 депутати. Това значи, че полицити от всички спектъри - от твърдата левица до крайната десница, ще би трябвало да са единомислещи.

Долната камара на Националното заседание на Франция ще гласоподава две оферти за избор на съмнение - едното е от крайнодесния Национален съюз (Rassemblement National), а другото от дребна група центристи, която е събрала поддръжка от цялата левица.

Френският министър председател Елизабет Борн и нейните съдружници от лагера на Макрон имат максимален брой депутати в Събранието, само че не управляват безспорното болшинство в залата - което значи, че те могат да бъдат победени, в случай че цялата съпротива се сплоти в един от вотовете.

Високопоставени представители на консервативната партия Les Republicains (LR) обявиха, че няма да застанат зад предложенията избор на съмнение, само че в техните редици не всички са съгласни с тази позиция.

Изглежда обаче малко евентуално вотът на съмнение да бъде признат. Успешен избор на съмнение би довел до рухване на държавното управление и завършек на законопроекта, който планува повишение на пенсионната възраст от 62 до 64 години.

Заради дейностите на държавното управление по отношение на закона в няколко града, в това число в столицата Париж,, а синдикатите дадоха обещание да засилят стачните си придвижвания. Така Макрон се изправя пред най-голямото си предизвикателство за властта си след протеста на " жълтите жилетки ".

" Това не е неуспех, това е цялостна злополука ", съобщи Лоран Берже, началник на профсъюза CFDT.

Дори и двете оферти за избор на съмнение да се провалят, неуспехът на Макрон да откри задоволително поддръжка в Народното събрание, с цел да сложи началото на пенсионната промяна е подкопал реформаторската му стратегия и е отслабил водачеството му, считат наблюдаващите.

Социологическо изследване на френската организация Elabe демонстрира, че две трети от французите желаят държавното управление да падне, което единствено акцентира провокациите, пред които е изправен Макрон.

" Това е може би последният либерален миг, в който Националното заседание да накара държавното управление да се замисли ", сподели Фредерик, гражданин на Париж пред " Ройтерс ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР