Правителството на премиера Виктор Орбан е приело Унгария да плати

...
Правителството на премиера Виктор Орбан е приело Унгария да плати
Коментари Харесай

Унгария с €1.5 млрд. глоба вместо да разследва начина на използване на еврофондовете

Правителството на премиера Виктор Орбан е приело Унгария да заплати санкция от от повече от 500 милиарда форинта (около милиард и половина евро), вместо да прави изцяло следствие за неприятно ръководство на средствата, получавани от Европейски Съюз. Санкцията се равнява на към 2 % от брутния вътрешен артикул на страната, в случай че се изплати за една година.

Властите в Будапеща, известни с безапелационното си противоречие достъпът до евросредства да бъде обвързван със съблюдаване върховенството на закона, още не са реагирали на новината на " Ройтерс ". Информационната организация я откри в документ с писмени отговори, квалифициран от екипа на Йоханес Хан - еврокомисаря за европейската политика за съседство и разширение. Текстът е квалифициран за съвещанието в понеделник на комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент и оповестен след края на съвещанието, съобщи " Дневник ".

От отговора се схваща, че сумата - въпреки и огромна за такава стопанска система - съставлява 10% от размера на всички към този момент подписани контракти, в които са засечени нередности от новата система за определяне на неефективно ръководство и надзор.

Питането на евродепутатите към Хан не е съответно за Унгария, въпреки че нейният случай, обвързван с съответна оперативна стратегия, е мотивът. " Тъй като не сме стартирани от близко с този механизъм, би било добре да научим дали той се употребява постоянно и в случай че това е по този начин в кои страни членки и за кои оперативни стратегии Европейската комисия е взела решение за санкция за възобновяване на част от ресурсите на Европейски Съюз? Какви са претекстовете зад решение да се наложи такава глоба? "

Отговорът на Хан е, че връщането на закрепен размер от раздадените средства от финансовата рамка 2014-2020 година към този момент е било налагано (и прието) на Хърватия и на немската провинция Саксония-Анхалт, като той варира сред 5% и 100%.

В случая с Унгария е бил осъществен така наречен водоравен одит на публични поръчки, " в който са открити съществени дефекти във действието на системите за ръководство и надзор на процедурите ". От унгарските управляващи е било поискано да създадат едно от двете неща:

- разбор на всички контракти по всички оперативни стратегии и определяне дали са налице същите нередности, открити от инспекторите на Европейската комисия, след което да приложат нужните финансови корекции по отношение на договорите, наранени от нередности

- използване на 10% финансова промяна върху всички контракти, подписани при незадоволителни надзор и ръководство.

" След другите наказателни ограничения и прекъсване на заплащания от Генерална дирекция " Регионална и селищна политика " (DG REGIO) към Европейската комисия на забележителен брой маджарски стратегии управляващите на страната избраха използването на 10% финансова промяна.

В допълнение бяха приложени и други сходни финансови корекции в Унгария:

- 23% от рамковото съглашение за водния бранш по оперативна стратегия " Околна среда и енергийна успеваемост " поради нередности с публичните поръчки

- 10% промяна в оперативната стратегия за териториално и селищно развиване поради нередности в процеса на асортимент на финансираните планове (бел.ред. - това е характерна стратегия за Унгария, сплотяваща няколко оперативни стратегии за по-ефективното им използване в 6 региона; размерът ѝ е над 16% от всички структурни фондове, отпуснати от Европейски Съюз за страната).

Санкциите в Хърватия и Саксония-Анхалт са били поради установяването на недостатъци с инспекцията на регистрираните разноски по публични поръчки. Слабостите са проявени от трети структури, които е трябвало да свършат тази работа, а управляващите, ръководещи плановете - да управляват, че тя е свършена качествено.

Депутатите от комисията за надзор над бюджета питат настрана и дали сходни санкции с закрепен размер са съответна глоба при злоупотреби с публични поръчки.

Комисията дава отговор, че в такива случаи " е невероятно да се дефинира тъкмо размерът на финансовите последствия заради естеството на нередностите ".

" Нередностите при публични поръчки имат евентуален преюдициален (бел.ред. - т.е. преди да се е стигнало до правосъден процес) резултат върху конкуренцията и заради това може да накарат някои компании да не вземат участие в процедурата. Това индиректно може да се отрази на равнището на цените и качеството, препоръчани от претендентите. Финансовите последствия от сходно възпиране не могат да бъдат точно открити, тъй като няма по какъв начин да знаем какви цени биха предложили сходни претенденти, в случай че бяха взели участие. Поради това се ползва закрепена глоба върху засегнатите разноски, взимайки поради естеството на нередностите и какъв брой съществени са те. "

След това комисията изяснява, че общоприетият размер на такива санкции е избран с регулация за публичните поръчки от тази година (C(2019) 3452, 14.5. 2019), в която инструкциите следват правилата на пропорция и равнопоставеност. Глоби могат да се постановат и в случаи на открити съществени дефекти в метода, по който работят системите за ръководство и надзор в страна член, без да е наложително да е потвърден някакъв съответен случай. Националните държавни управления имат опция да потвърдят, че действителният размер на нередностите е по-малък от преценката на Европейската комисия. Но по предписание страните избират да одобряват заплащането на глоба, защото с нея са свързани по-малко административни разноски, процедурата завършва по-бързо и още веднъж има достъп до евросредствата.

Европейската комисия напомня, че има санкциониране и на съответни планове, изключително в случай че те са доста огромни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР