Правителството на Португалия преразглежда програмата си за златни визи, с

...
Правителството на Португалия преразглежда програмата си за златни визи, с
Коментари Харесай

Португалия преразглежда схемата за "златни визи" в опит да създаде работни места

Правителството на Португалия преразглежда програмата си за " златни визи ", с която дава право на престояване на вложители от страни отвън Европейски Съюз, в опит да пренасочи вложенията от " прегрелия " пазар на недвижими парцели в огромните градове към обезлюдени местности и по този метод да бъдат основани работни места, съобщи " Ройтерс ".

Програмата, ориентирана към задгранични вложители, подготвени да вложат в страната от 250 хиляди до 500 хиляди евро, е привлякла 4.8 милиарда евро (5.3 милиарда долара) от началото си през 2012 година.

От тези вложения обаче 90 % са били в пазара на недвижими парцели, което докара до мощно увеличение на цените и способства за задълбочаването на казуса с поскъпващите наеми за жителите на двата съществени града в страната - Лисабон и Порто.

Едва 17 вложители от близо 8 хиляди са избрали да вложат средства в компании, сочат публични данни.

Правителството на Социалистическата партия разгласи през уикенда насоките, които възнамерява да следва през втория си мандат, включващи проекти за преразглеждане на програмата за вложенията да обзет по-голяма част от страната.

Властите се надяват да насочат парите, постъпващи по схемата, към едва обитаеми райони и действия, водещи до основаване на работни места и възобновяване на градските зони и културното завещание.

Кандидатстващите по програмата могат да избират разнообразни разновидности, измежду които да влагат 250 хиляди евро в изкуство и просвета, 350 хиляди евро в научни проучвания или да основат 10 работни места в Португалия посредством вложения в локална компания. Засега обаче най-популярните варианти са за придобиване на неподвижен парцел на стойност най-малко 500 хиляди евро или 350 хиляди евро, в случай че постройката е над 30-годишна. Повечето от 7960-те вложители, взели участие в схемата до момента, са от Китай.

Над 20 хиляди души са получили позволение за престояване в Португалия по програмата. От тях малко над 15 хиляди са лица, свързани с вложителите.

Китайските вложения по програмата " златна виза " са намалели с 11 % през първите девет месеца на 2019 година, следвайки цялостното закъснение на директните задгранични вложения от Китай в Европа. Вложенията, направени от бразилци, обаче са скочили с 46.5 %. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР